Védi az ereket, és segít elkerülni a székrekedést

A B1-vitamin vagy tiamin védi az ereket a glükóz és az inzulin káros hatásaitól.
Ez a vitamin szükséges a központi és a perifériás idegrendszer megfelelő működéséhez – az idegsejtek glükózt használnak energiaforrásként, és a B1-vitamin hiánya ezek elhalásához vezethet. Ennek következtében romlik a rövid távú memória és a motoros koordináció.

A kritikus B1-vitamin-hiány betegségként jelentkezik, gyengeség, remegés, étvágytalanság, hirtelen halál és bénulás veszélye állhat fenn.

Eugenia Belinskaya gasztroenterológus elmondta, hogy a B1-vitamin magasabb bevitele kevesebb székrekedéssel jár, különösen a férfiak és a magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel nem rendelkezők körében.

A B1-vitamin számos élelmiszerben megtalálható. Forrásai közé tartoznak a következő élelmiszerek:
búzacsíra: 1,88 mg/100 g.
napraforgómag: 1,48 mg/100 g
makodámia: 1,2 mg/100 g
sertéshús: 0,94 mg/100 g
bab (fekete): 0,90 mg/100 g
borsó: 0,45 mg/100 g

Az orvos megjegyezte, hogy a vitamin napi adagja felnőtt férfiak számára 1,2 mg, nők számára pedig 1,1 mg.

A tiamin felszívódása az ételekből akadályozható: az alkoholfogyasztás csökkenti a tiamin felszívódását a bélben, és növeli kiválasztását a szervezetből.

A tiaminázok olyan enzimek, amelyek lebontják a tiamint. Egyes halakban (pl. nyers édesvízi halakban), kagylókban és egyes baktériumokban találhatók meg.
Anti-tiamin faktorok – egyes élelmiszerek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek lebonthatják a tiamint. A tea és a kávé például tanninokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a tiamin biológiai hozzáférhetőségét.
Az élelmiszerek hosszabb ideig tartó tárolása és főzése – a tiamin érzékeny a hőre, a fényre és a lúgos körülményekre. A hosszan tartó tárolás vagy a magas hőmérsékleten történő főzés csökkentheti a tartalmát.

Az olyan bélbetegségek, mint a cöliákia vagy a Crohn-betegség, ronthatják a tiamin felszívódását.

A B1-vitamin (tiamin) vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a felesleg általában a vizelettel ürül, így ritkán okoz mérgezést.

Pároljon zöldségeket, vagy készítsen belőlük levest. Így megmaradnak a főtt vitaminok.

Kerülje a nyers halak, például a szusi fogyasztását. Ez csökkenti a tiaminhiány és az ételmérgezés kockázatát.

Az ételeket elsősorban vízzel fogyassza. A tea és a kávé hasznos, de jobb, ha nem az étkezéshez issza őket.

Ne egyen sok édességet vagy fehér kenyeret, még akkor sem, ha ezek még nem károsak az alakjára és a fogaira. Ez rontja a tiamin felszívódását, rontja az erek állapotát, és így növeli a későbbi szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Elolvasom a cikket