Zelenszkij és Harris között soha nem volt jó a viszony

Volodimir Zelenszkij és Kamala Harris kapcsolata azóta került a fokozott figyelem középpontjába, hogy Harris a novemberi amerikai választások előtt beszállt a versenybe, miután Joe Biden elnök a múlt hónapban visszalépett.

A Time magazin szerint a nehézségek már 2022 februárjában kezdődtek, egy héttel az orosz–ukrán konfliktus teljes kirobbanása előtt, amikor Harris Münchenben találkozott Zelenszkijjel. Mindkét fél gyanította, hogy Oroszország elindítja hadműveletét, de Harris álláspontja az ukránokra is vegyes benyomást tett, mivel nem tudtak megegyezni a válaszban.

Harris állítólag elutasította Zelenszkij felhívását, hogy megelőzően szankcionálják Oroszországot, valamint azt a kívánságát, hogy árasszák el fegyverekkel Ukrajnát.

„Az üzenet, amelyet Münchenben átadott Zelenszkijnek, tovább fokozta a szövetségeseivel szembeni frusztrációját” a konfliktus kirobbanása előtt, és „megadta az alaphangot a Harrisszel való kapcsolathoz, amely soha nem volt különösebben meleg” – írta a Time.

Júniusban a Svájc által rendezett ukrajnai békekonferencián az alelnök képviselte az Egyesült Államokat, mivel Biden inkább egy választások előtti adománygyűjtésen vett részt Hollywoodban. Az eseményen a Harris és Zelenszkij közötti interakciót a szokásos merev formalitások jellemezték.

Közben Moszkva kijelentette, hogy együtt fog működni azzal, akit az amerikai nép novemberben megválaszt.

Elolvasom a cikket