A fejfájástól megmentő teafajták

A gyógyteák segíthetnek a torokfájás csillapításában, enyhíthetik a gyomorpanaszokat, és egyszerűen felmelegíthetnek egy hideg napon. Emellett Melanie Murphy Richter regisztrált dietetikus és neurotáplálkozási szakértő a Well&Goodnak elmondta, hogy egyes teák gyulladáscsökkentő és izomlazító tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek enyhíthetik a fejfájást.

1. Borsmenta

Richter azt állítja, hogy a borsmentatea legyen az első számú választása a fejfájás enyhítésére, különösen, ha feszültségtől, arcüreggyulladástól vagy migrénnel kapcsolatos tünetektől szenved. Richter szerint a borsmenta segít szabályozni a keringési rendszert a véráramlás fokozásával, ami segít enyhíteni a fejfájás tüneteit. Ezenkívül a borsmenta mentolt tartalmaz, ami Richter szerint segít ellazítani a fejben lévő izmokat és enyhíteni a fejfájást.

2- Gyömbér

Ha a fejfájás miatt hajlamos hányingert vagy gyomorpanaszokat tapasztalni, Richter azt javasolja, hogy igyon gyömbérteát. A gyömbér a gingerol nevű hatóanyagot tartalmazza, amely a kutatások szerint képes modulálni a gyomor-bélrendszer szerotoninreceptorait, ezáltal csökkentve a hányingert és hányást okozó jeleket.

3. Kamilla

Ha feszültség okozta fejfájástól vagy arcüregfájdalomtól szenved, a kamilla lehet a jó választás, mivel enyhe izomlazítóként hat. Ha pedig emésztési zavarok miatt fáj a feje, a kamilla emésztésjavítóként is használható, hogy javítsa az emésztését. Ha pedig a fejfájás miatt nem tud aludni éjszaka, a Richter szerint a kamillatea „enyhe nyugtató tulajdonsága” segíthet ellazulni és elaludni.

4. Melissa

Ha a szorongás váltja ki a fejfájást, Richter a melissa tea fogyasztását ajánlja. „A citrommelissza különösen hasznos a szorongás csökkentésére, ami hozzájárulhat a feszültség okozta fejfájáshoz vagy migrénhez” – mondja.

5.Levendula

A citromfűteához hasonlóan a levendula tea is ideális azok számára, akiknél a szorongás vagy a stressz hozzájárul a fejfájáshoz. „A levendulát évszázadok óta használják relaxációs gyógynövényként. Különösen hasznos lehet a stressz csökkentésére és a kortizolszint csökkentésére” – mondja.

6.Fenyő

„Rendszeres fogyasztása esetén a lázvirág segíthet csökkenteni a migrén súlyosságát és kiújulását azáltal, hogy gátolja a prosztaglandinok és a szerotonin felszabadulását, amelyek súlyosbíthatják a migrént” – mondja. A tea antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben, ami segíthet a migrénnel járó gyulladás csökkentésében.

Mennyi teát érdemes inni a fejfájás enyhítésére?

Richter szerint napi egy-két csésze tea jó kiindulási alap, de ez egyénenként változhat. A tea (különösen az, amelyik nem tartalmaz koffeint) szinte bármikor iható, étellel vagy anélkül. Ha azonban a cél a fejfájás enyhítése, Richter azt javasolja, hogy a teát lefekvéshez közelebb fogyasszuk.

Elolvasom a cikket