A szemünk előre jelezheti a demenciát

A kutatás az angliai Norfolkban élő 8623 egészséges emberen alapult, akiket évekig követtek nyomon. A vizsgálat végére 537 résztvevőnél alakult ki demencia, így meg tudták nézni, milyen tényezők előzhették meg ezt a diagnózist.

A vizsgálat kezdetén megkérték a résztvevőket, hogy végezzenek el egy vizuális érzékenységi tesztet. A teszt során meg kellett nyomniuk egy gombot, amint egy mozgó pontokból álló mezőben egy háromszöget láttak kialakulni. Azok az emberek, akiknél demencia alakul ki, sokkal lassabban látták meg ezt a háromszöget a képernyőn.

Miért lehet ez?

A látási problémák a kognitív hanyatlás korai jelzői lehetnek, mivel az Alzheimer-kórhoz társuló toxikus amiloid plakkok először az agy látással kapcsolatos területeit érinthetik, és a betegség előrehaladtával az agy memóriával kapcsolatos részei is károsodnak. A látásvizsgálatok tehát előbb találhatnak hiányosságokat, mint a memóriatesztek.

Az Alzheimer-kór a vizuális feldolgozás számos más aspektusát is érinti, például a tárgyak körvonalainak meglátását (kontrasztérzékenység) és bizonyos színek megkülönböztetésének képességét (a kék-zöld spektrum meglátásának képessége a demencia korai szakaszában sérül), és ezek anélkül befolyásolhatják az emberek életét, hogy ennek azonnal tudatában lennének.

Az Alzheimer-kórmásik korai jele a szemmozgások „gátló kontrolljának” hiánya, amikor a figyelemelterelő ingerek könnyebben lekötik a figyelmet. Az Alzheimer-kórban szenvedő embereknek úgy tűnik, gondot okoz a zavaró ingerek figyelmen kívül hagyása, ami szemmozgás-szabályozási problémaként jelentkezhet.

Ha a demencia megnehezíti a figyelemelterelő ingerek elkerülését, akkor ezek a problémák növelhetik a közlekedési balesetek kockázatát – ezt jelenleg a Loughborough Egyetemen vizsgálják.

A demenciában szenvedő emberek néha elveszettnek tűnhetnek, mert nem mozgatják céltudatosan a szemüket, hogy a környezetet fürkésszék, beleértve az olyan emberek arcát is, akikkel éppen találkoztak.

Ebből következik, hogy később kevésbé lesznek képes felismerni az embereket, mivel nem memorizálták a vonásaikat. Tehát ez a korai probléma, amikor nem ismerik fel azokat az embereket, akikkel éppen csak találkoztak, inkább az új arcokra irányuló nem hatékony szemmozgással függhet össze, semmint pusztán memóriazavar lenne.

Elolvasom a cikket