Az alvási rend betartásával növelhető a várható élettartam

Sioow kifejtette, hogy az egészség megőrzéséhez nemcsak hét-kilenc órát kell aludni, hanem ki kell alakítani az elalvás és az ébredés szokását is. A tudós szerint a menetrend betartása segít a szervezetnek természetes módon alkalmazkodni a rendszeres alvás-ébrenlét ciklushoz.

A Harvard Medical School tudósai által 2023-ban végzett tanulmány egyértelmű kapcsolatot talált a rendezetlen alvás, a szívbetegségek, a demencia és a cukorbetegség fokozott kockázata között. Bostoni kutatók hasonló következtetésekre jutottak. Siow megjegyezte, hogy az eredmények szerint a jól alvó férfiak átlagosan öt évvel tovább élnek, mint azok, akik nem alszanak eleget. A nők életét is csaknem két és fél évvel hosszabbítja meg a minőségi éjszakai pihenés.

A tudós hozzátette, hogy az agy alvásra való felkészítése érdekében ajánlott elalvás előtt egy órával lemondani a kütyükről. Emellett ki kell alakítani speciális esti rituálékat, amelyek megnyugtatják a szervezetet. Ezek közé tartozhat a fogmosás és egy könyv olvasása.

Elolvasom a cikket