Az élet meghosszabbításának kellemes módja

Azok a nők, akik hetente kevesebbszer szexelnek, nagyobb eséllyel halhatnak meg idő előtt, mint azok, akik rendszeresen szexelnek. Bár férfiaknál nem figyelték meg ugyanezt a hatást, a Walden Egyetem kutatói megállapították, hogy a gyakoribb szex csökkenti a korai halálozás kockázatát mind a depresszióban szenvedő férfiaknál, mind a nőknél.

Dr. Peter Anderson, a Walden Egyetem munkatársa szerint: „A szexuális aktivitás fontos az általános szív- és érrendszeri egészség szempontjából, valószínűleg azért, mert csökkenti a szívfrekvencia variabilitását és növeli a véráramlást. Tanulmányunk eredményeit felhasználva arra következtethetünk, hogy a széles körű szexuális aktivitás enyhítheti a funkcióvesztést, amely az életkorral és a betegség előrehaladásával bekövetkezhet.

A szex meghosszabbítja az életet

A következtetések levonásához a kutatók 14 542 amerikai ember adatait elemezték, amelyeket egy 2005 és 2010 között végzett országos egészségügyi felmérés keretében rögzítettek. 2267 ember szolgáltatott részleteket ágyi aktivitásáról: 94,4 százalékuk azt mondta, hogy havonta egyszer, 38,4 százalékuk pedig hetente többször szexel.

A kutatás megállapította, hogy az alacsony gyakoriságú szexuális együttlétet folytató nőknél 1,7-szer nagyobb eséllyel haltak meg bármilyen okból, mint a gazdagabb intim életet élőknél. Fontos megjegyezni, hogy ez a hatás dózisfüggő volt, vagyis minél kevesebbet szexelt egy nő, annál nagyobb volt a halálozási kockázata. És annak ellenére, hogy a férfiaknál nem volt ugyanez a válasz, a kutatók meglepődve állapították meg, hogy a közösülés a jelek szerint „módosító kapcsolatban” áll a depresszió káros egészségügyi hatásaival mindkét nemnél.

Az olyan zavaró tényezők, mint az elhízás, az előrehaladott életkor és az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusz figyelembevétele után a szerzők azt találták, hogy a depresszióban szenvedő emberek körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg a követési időszak alatt, ha a szexuális együttlétek gyakorisága is alacsony volt.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen összefüggésekből nem lehet ok-okozati összefüggésre következtetni, bár korábbi munkák kimutatták, hogy az emberek általában jobb hangulatot és nagyobb életcélt éreznek a szex utáni napon, ami hozzájárulhat a depresszió és az általános jólét javulásához. Ezek az eredmények összhangban vannak egy másik, izraeli felnőttek körében végzett, kisebb léptékű vizsgálat eredményeivel, amely szerint a gyakoribb szex összefüggésbe hozható a szívrohamot elszenvedő emberek jobb túlélési esélyeivel.

Elolvasom a cikket