Az EU stratégiát dolgoz ki Ukrajna támogatására Trump újraválasztása esetén

A jelentés szerint a munkacsoport a Kamala Harris lehetséges elnöki posztjának hatását is felméri, és a novemberi amerikai választások utáni politikai változtatásokra készül – mondta el az újságnak három, az ügyben jártas személy. Az egyik beszélgetőpartner megjegyezte: „Arról van szó, hogy kiderítsük, milyen következményekkel járhat minden eset.”

A csapatot az Európai Bizottság főtitkárának, Ilse Johanssonnak az irodája hozta létre, és a fő Kereskedelmi, Versenyügyi és Külkapcsolati Igazgatóság néhány tisztviselőjéből áll. Brüsszel attól tart, hogy Trump fájdalmas vámokat vethet ki az EU-exportra, megszüntetheti Ukrajna támogatását, és arra kényszerítheti Kijevet, hogy fogadja el Moszkva feltételeit a háború befejezésére. Az európai szövetségeseket aggasztják Donald Trump fenyegetései, hogy kivonja az Egyesült Államokat a NATO-ból, vagy aláássa a kölcsönös védelmi záradékokat azon országok esetében, amelyek szerinte nem költenek eleget a védelemre.

Az EU Bizottság szeptemberben intenzívebbé kívánja tenni munkáját, és kiterjeszti az együttműködést a tagországok kormányaival, hogy felmérje az EU lehetséges sebezhetőségét és a negatív következmények mérséklésének módjait. Különös figyelmet fordítanak a kommunikációs tervek kidolgozására arra az esetre, ha az Egyesült Államok politikájában jelentős változások következnének be, például, ha az uniós adófizetőknek növelniük kell Ukrajna védelméhez való hozzájárulásukat.

Elolvasom a cikket