Az Európa Tanács is üdvözölte a fogolycserét

MH/MTI
2024. augusztus 2. péntek. 12:58

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta: a szabadon bocsátott aktivistákat, emberijogvédőket és újságírókat „az orosz és fehérorosz rezsimek” politikai okokból, igazságtalanul üldözték, majd börtönözték be, és tűrhetetlen körülmények között tartották fogva.

A politikai foglyokat és mindazokat, akiket még mindig igazságtalanul tartanak fogva orosz és fehérorosz börtönökben, azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani – szögezte le az uniós diplomácia vezetője.

Teódorosz Ruszópulosz, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke közleményében azt írta, Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus, és más politikai foglyok szabadon engedése azt üzeni, hogy a „közös elhatározás változást hozhat”.

Szavai szerint a fogvatartottak szabadulása „fontos eredmény”, és további cselekvésre ösztönöz. A nemzetközi közösségnek egységesen kell kiállnia, és nyomást gyakorolnia Oroszországra és Fehéroroszországra, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot – jelentette ki. A két országnak minden politikai foglyot szabadon kell engednie, és véget kell vetnie az üldözésnek mindazokkal szemben, akik szót mernek emelni az elnyomás és az emberi jogok megsértése ellen – húzta alá.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szolidaritást vállal az Oroszországban és Fehéroroszországban még mindig jogellenesen fogva tartott politikai foglyok családjaival – közölte Ruszópulosz, majd hozzátette: a közgyűlés továbbra is támogatja azokat az orosz demokratikus erőket, melyek egyetértenek az Európa Tanács értékeivel, és „követelik az Ukrajna elleni agresszió befejezését”, valamint Oroszország demokratikus jövőjéért dolgoznak.

A csütörtökön Ankara közvetítésével végrehajtott fogolycsere során a Nyugat tíz olyan embert adott át Oroszországnak, akiket az Egyesült Államokban vagy Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Norvégiában börtönöztek be. Oroszországból, illetve Fehéroroszországból pedig tizenhárom embert Németországba szállítottak át, hármat pedig az Egyesült Államokba.

Elolvasom a cikket