Az orosz ellenzéki politikust nem kicserélte Moszkva, hanem kiutasította

MH/MTI
2024. augusztus 2. péntek. 21:26

Jasin figyelmeztetett: ez a nyugati-orosz alku azért veszélyes, mert Vlagyimir Putyin elnök vérszemet kaphat, a korábbiaknál is több ellenzékit börtönöztethet be.

„Nem adtam hozzájárulásomat ahhoz, hogy elküldjenek Oroszországból” – panaszolta az ellenzéki politikus újságíróknak nyilatkozva. „Ami augusztus 1-jén történt, az nem csere volt, hanem kiutasításom Oroszországból. Első kívánságom Ankarában az volt, hogy jegyet válthassak vissza Oroszországba” – fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy nem volt hajlandó kegyelmet kérni Putyintól, nem írta alá az elé tett kérelmet. „Hazafi vagyok” – jelentette ki. Ennek ellenére az orosz elnök a fogolycsere keretében a Nyugatnak átadott két orosz ellenzékit deklaráltan elnöki kegyelemmel bocsátotta el.

Jasin hozzátette: figyelmeztették, hogy további esetleges fogolycseréknek már nem lehet részese, ha visszatér Oroszországba. Mint mondta, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik tisztje közölte vele, ha visszamegy Oroszországba, úgy fogja végezni, mint a börtönben meghalt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus.

„Sok ember él Oroszországban, akik ellenzik a háborút és nem hiszik el a Kreml propagandáját” – mondta a szintén a fogolycserével kiszabadult, szintén ellenzéki Vlagyimir Kara-Murza.

„Helytelen egy kalap alá venni az orosz népet és a kormányzatot” – jelentette ki Andrej Pivovarov orosz ellenzéki aktivista, hozzátéve, hogy az ellenzékiek missziójuknak tekintik Oroszország „szabaddá és demokratikussá” tételét. Kiemelte egyúttal, hogy a fogolycserével sikerült megkímélni bizonyos bebörtönzöttek életét.

A jelentős fogolycsere révén az Egyesült Államokba visszajutott négy emberen kívül németek, és nyolc bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista is kiszabadult, összesen 16 ember, akikért cserébe nyugaton elítélt és Oroszország által kért nyolc orosz állampolgárt engedtek el, köztük hírszerzőket és az orosz biztonsági erők tagját. A Kreml szerint a nyugatiak orosz alvóügynökök két gyerekét is átadták az orosz félnek.

Elolvasom a cikket