Egy orvos megnevezte a három legjobb koleszterinszint-csökkentő élelmiszert

Olga Pomoynetskaya gasztroenterológus, az orvostudományok kandidátusa elmagyarázta, hogy valójában mit érdemes korlátozni, és mely ételek csökkentik a nagyon káros koleszterint, ami vérrögök kialakulását és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozza.

Mint a doktornő írja Telegram-csatornáján, volt idő, amikor az emberek „féltek vajat, tojást, birkahúst, disznózsírt, túrót enni”. Azt mondták, hogy ez zsíros étel, ami azt jelenti, hogy emeli a koleszterinszintet. Ez nem igaz, mondta Olga Pomoynetskaya, hozzátéve, hogy a megfelelő zsírok lehetnek az étrendben. Feldolgozott élelmiszerek, cukor, liszt, sütemények, kekszek, kolbász, készételek, feldolgozott sajtok és így tovább – ezek éppen azok az ételek, amik valóban emelik a koleszterinszintet.

A következő történik: az ételekből származó trigliceridek elősegítik a gyulladást a szervezetben, ami kiváltja a koleszterinszint emelkedését.

Vannak azonban olyan élelmiszerek is, amelyek segítenek csökkenteni a vérben lévő veszélyes számokat. Az első élelmiszer a vörös rizs. „Pontosan piros, nem barna” – hangsúlyozta az orvos. A második helyen a paradicsom, a harmadik helyen a fekete ribizli. Jót tesznek a zöldek és az összes hüvelyes.

Emlékezzünk arra, hogy egyrészt a koleszterin szükséges a szervezet számára, másrészt – a feleslege ateroszklerózist, vérrögöket, szívbetegségeket idéz elő.

Elolvasom a cikket