Egy táplálkozási szakértő elmondja, mi történik a testtel, ha lemond a cukros, szénsavas üdítőkről

Először is fontos megérteni, hogy minden tiltás stresszhez és túlevéshez vezet. Tehát nem szabad lemondani semmilyen ételről, és szigorú korlátozásokat tenni. Az étrend nagy részét olyan ételeknek és termékeknek kell alkotniuk, amelyek jót tesznek a szervezetnek.

Vira Kurin táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy korlátozzuk az édességeket az étrendben, de ne mondjunk le róluk teljesen. Ez ugyanis lebomlásokhoz vezethet, amelyek még károsabbak lehetnek.

„Az egészséges hozzáállás az ételekhez nem a tiltásokról szól, hanem az egészséges szokások kialakításáról, amelyek az életünk részévé válnak, ami viszont segít abban, hogy jobban érezzük magunkat, és örökre a kívánt formába kerüljünk” – mondta.

Új tünetek jelennek meg

A szénsavas italok a legkárosabbak innivalók közé tartoznak, és a mérsékelt elutasítás mindenképpen jobb közérzetet és általános egészségi állapotot eredményez.

Csökkentse a szénsavas italok fogyasztását, ha olyan tüneteket tapasztal, mint a fejfájás vagy a fáradtság, amely tünetek megjelenhetnek akkor is, ha koffeintartalmú üdítőt iszik. Ha az üdítő a fő koffeinforrása, előfordulhat, hogy ezek közül a koffeinmegvonási tünetek közül néhányat tapasztal. Azonban a feketekávé vagy akár a sima fekete vagy zöld tea fogyasztásával még mindig kaphat koffeint az üres kalóriák és hozzáadott cukor nélkül.

Ha rendszeresen fogyaszt jelentős mennyiségű cukrot és cukros italokat, a leszokáskor számos tünetet tapasztalhat, többek között fejfájást, hányingert, izomfájdalmakat, energiahiányt és ingerlékenységet.

Ráadásul a cukortól való elvonási tünetek akár a súlyos kábítószer-elvonás tüneteihez is hasonlíthatnak.

Ha a szénsavas italokat vízzel helyettesíti, felpörgeti az anyagcserét, javul a szíve egészsége, és még fogyhat is.

A szénsavas italok elhagyása javíthatja a csontok és a fogak egészségét, csökkentheti a csontritkulás, a veseelégtelenség és a hólyaghurut kockázatát, és felveheti a harcot a cukorbetegség és más krónikus betegségek ellen.

Elolvasom a cikket