Ezek a rákos megbetegedések fenyegetik leginkább a fiatalokat

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a 34 leggyakoribb ráktípus közül 17 esetében a rákos megbetegedések aránya növekszik e generációk körében.

A kutatók, akik eredményeiket a Lancet című folyóiratban tették közzé, több millió 1920 és 1990 között született ember adatait elemezték, akiknél 2000 és 2019 között 34 gyakori ráktípust diagnosztizáltak. Megállapították, hogy az ezredfordulós generációhoz tartozó nőknél nagyobb a máj- és epevezetékrák kockázata a baby boomer generációhoz képest.

Bár a rákos megbetegedések kockázata növekszik, a legtöbb típus esetében a fiatalok körében stabilizálódott vagy csökkent a betegségben való elhalálozás kockázata – állapították meg a kutatók. Az epehólyag-, a vastagbél-, a hererák és a méhrák, valamint a májrák esetében azonban nőtt a halálozási arány a fiatal nők körében. E rákok némelyike korábban csak az idősebb generációban volt gyakoribb – jegyezték meg a tudósok.

A nőknél egyes száj- és torokrákokat, a férfiaknál a végbélrákot és a Kaposi-szarkómát (többszörös rosszindulatú bőrdaganat) szintén nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták fiatalabb korban – áll a tanulmányban.

Elolvasom a cikket