Ezeket nem szabad megtenni fogtisztítás után

A fogak és a szájüreg higiénikus tisztítása hathavonta egyszer ajánlott. Ennek során eltávolítják a lepedéket és a kemény lerakódásokat (fogkő), megelőzik a gyulladásos megbetegedéseket, és javítják a fogak általános állapotát – tájékoztat a Sports.kz.

Ezek a hibák semmissé tehetik a professzionális fogtisztítás hatását:

Forró és hideg italok fogyasztása

A professzionális szájhigiénia után nem ajánlott túl forró vagy hideg italokat fogyasztani, mivel a hőmérséklet-változás befolyásolhatja a fogak érzékenységét, és kellemetlenséget okozhat. A forró italok értágulást okoznak a fogak akut érzékenységének tisztítás utáni időszakában, ami fokozhatja a fájdalomérzetet.

A fogmosás utáni első néhány órában ajánlott szobahőmérsékletű italokat vagy hűvös folyadékokat fogyasztani. Ezzel elkerülheti az íny irritációját és a fogzománc károsodását, amely csökkenti a kellemetlen érzés és a fájdalom kockázatát. Ezért fontos, hogy emlékezzen erre a szabályra, és kövesse ezeket a tippeket, hogy megőrizze a szájüreg egészségét a fogorvoslátogatás után.

Cigarettázás

A cigarettázás nem ajánlott a professzionális fogászati tisztítás után. A dohányfüstben lévő nikotin negatív hatással van a száj egészségére, és lassítja a gyógyulási folyamatot. A dohányzás súlyosbíthatja a fogak érzékenységét, ínygyulladást okozhat, és parodontális betegségekhez vezethet.

Emellett a dohányfüst kellemetlen szagot és sárgás lepedéket hagy a fogak felszínén és a szájüregben. Ezért ajánlott fogmosás után tartózkodni a cigarettázástól, hogy megelőzze az esetleges szövődményeket, megőrizze a lehelet frissességét és a szájüreg egészségét.

Színezéket és savakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása

Egyes élelmiszerek, például a csokoládé, a gyümölcslevek és a konzervek olyan színezékeket és savakat tartalmaznak, amelyek károsak a fogakra. Ezek megváltoztathatják a fogak színét, és fogszuvasodást okozhatnak.

Emellett egyes élelmiszerek, például a citrusfélék és a sportitalok is tartalmaznak savakat, amelyek fogérzékenységet és fájdalmat okoznak. Ezért, ha olyan ételeket szeretne enni és inni, amelyek nem károsítják a fogait, akkor jobb, ha olyanokat választ, amelyek kevesebb színezéket és savakat tartalmaznak.

További eljárások elvégzése

A professzionális szájhigiénia után ajánlott tartózkodni az olyan eljárások elvégzésétől, mint a fogfehérítés vagy a zománcfelületi kezelések. Ennek oka, hogy a fogmosás után a zománcfelszín jobban láthatóvá és sérülékenyebbé válik, ami fokozott fogérzékenységhez és esetleges kellemetlenségekhez vezethet.

A fogmosás eltávolítja a lepedéket és a fogkövet, ami javíthatja a szájhigiéniát, és megelőzheti az ínybetegségeket és a fogszuvasodást. Az eljárás után azonban a fogak érzékenyebbek lehetnek az olyan irritáló anyagokra, mint a hideg vagy forró ételek, édességek vagy savak. Ezért ajánlott legalább kéthetes szünetet tartani a fogmosás és a további kezelések között.

Ha a tisztítás után fogfehérítést vagy egyéb beavatkozást tervez, mindenképpen konzultáljon fogorvosával.

Fogselyem használata

A fogselyem használata a beavatkozás után több okból sem ajánlott.

Először is, a fogmosás után apró lepedékdarabok vagy kövek maradnak a fogakon és a fogak között, amelyeket csak fogászati eszközökkel lehet szakszerűen eltávolítani. A fogmosás utáni fogselyem használata traumatizálja az ínyt, vagy akár károsíthatja a fogzománcot.

Másodszor, az íny fogmosás után érzékeny és gyulladt. A fogselyem használata fokozza a kellemetlenséget, és fájdalmat okoz, amikor érintkezik vele. Ezért a legjobb, ha ebben az időszakban tartózkodik a fogselyemtől, és időt ad magának a regenerálódásra.

Végül a fogmosási eljárások során speciális termékeket használhatunk a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzésére. A fogmosás után közvetlenül fogselyem használata csökkenti ezeknek a termékeknek a hatékonyságát.

Általánosságban elmondható, hogy mielőtt fogmosás után higiéniai terméket használna, jobb, ha konzultál fogorvosával, és tisztázza, hogy az adott esetben szükséges-e. Könnyen előfordulhat, hogy a szakember a fogselyem használatát néhány órával vagy akár napokkal későbbre javasolja, hogy elkerülje az esetleges szövődményeket.

A professzionális fogtisztítás után érdemes betartani ezeket a szabályokat, hogy elkerülje fogai és szája károsodását. A forró és hideg italok fogyasztása, a cigarettázás, a színezéket és savakat tartalmazó ételek, a további beavatkozások és a fogselyem használata mind káros lehet a fogakra és a szájra.

A fogak és a száj egészségének megőrzésében fontos szerepet játszik a rendszeres fogorvoslátogatás és a professzionális fogtisztítás is. Kerülje a rossz szokásokat, tartsa fenn az egészséges életmódot, és rendszeresen keresse fel fogorvosát. Így hosszú éveken át élvezheti az erős és egészséges szájat.

Elolvasom a cikket