Gyulladáscsökkentő gyümölcsök

Magyar Tibor
2024. augusztus 3. szombat. 5:32

Kutatások szerint a fanyar cseresznye jelentősen csökkenti a gyulladásos fehérjéket. Szakemberek egy csoportja az ízületi gyulladással és köszvénnyel kapcsolatos ízületi problémák enyhítésére javasolja a cseresznye fogyasztását.

Úgy tűnik, hogy a cseresznyében található antociánok és más polifenolos vegyületek csökkentik a gyulladást azáltal, hogy megállítják a potenciális szabad gyököket a sejtek károsításától, de segíthetnek abban is, hogy pihentetőbben aludjon – ez az életmódbeli tényező kulcsfontosságú a gyulladások megelőzésében és enyhítésében.

Ha C-vitaminról van szó, általában a narancs kapja az összes elismerést, de a valóság az, hogy egy csésze szeletelt eper 98 mg C-vitamint biztosít. Bár a C-vitamin számos előnnyel jár, a megfelelő mennyiségű bevitele különösen fontos a megfelelő immunrendszer működéséhez, mivel a gyulladás akkor lép fel, amikor az immunrendszer stresszes és túlterhelt lesz. Az antioxidáns vitamin további gyulladáscsökkentő előnyöket is nyújt, mivel megakadályozza, hogy a szabadgyökök károsítsák a sejteket, és újabb gyulladást váltsanak ki.

A forró nyári hónapok frissítő csemegéje, a görögdinnye arról ismert, hogy édes és lédús, de a dinnye táplálkozási előnyeit ritkán említik. A görögdinnye egyike azon kevés élelmiszerforrásoknak, amelyekben likopin található, egy erős vegyület, amely felelős a dinnye rózsaszín-piros árnyalatáért, és megvédi a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól. A likopin védelmet nyújthat a rák, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a bőr- és csontbetegségek, valamint a máj-, ideg- és reproduktív rendellenességek kockázatának csökkentésében. Ráadásul segíthet a gyulladások elfojtásában is.

Az alma közel sem tartalmaz annyi antioxidáns-szerű vegyületet, mint a bogyós gyümölcsök, de a bélmikrobiom erősítésével más módon csökkentheti a gyulladást, a kutatások szerint. Egy közepes alma körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz, amelynek nagy része egy oldható, erjeszthető típus, az úgynevezett pektin. A pektin egy olyan táplálékforma, amelyre a bélben lévő jó baktériumoknak szükségük van a gyarapodáshoz és a növekedéshez. Ezeket a rostokat gyakran prebiotikumoknak is nevezik, amelyek javíthatják a bélben lévő mikrobák összetételét.

Az ananász bromelain-t tartalmaz, egy olyan egyedülálló enzimet, amely gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló és rákellenes hatással rendelkezik. A bromelain mutatja a legnagyobb potenciált a rák növekedésének megakadályozásában azáltal, hogy elnyomja a sejtmutációt és áttétképződést elősegítő gyulladásos tényezőket. A bromelain terápiás célú étrend-kiegészítők pedig még az ízületi gyulladás bizonyos formáinak fájdalomcsillapítását is biztosíthatják. A bromelain a gyulladás csökkentésével felgyorsíthatja az izmok regenerálódását megerőltető edzések után.

Sokan nem tudják, de az avokádó egy gyümölcs. A krémes gyümölcs tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, E-vitaminnal, rostokkal és karotinoidokkal, amelyek együttesen enyhítik a gyulladást a szervezetben.
A szívbetegségekről úgy gondolják, hogy a krónikus gyulladás okozza, de az avokádó fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladást – és a szívbetegség kockázatát.

A polifenolos vegyületek adják az áfonya élénk lila-kék színét, és ezek a vegyületek antioxidánsként is működnek, hogy enyhítsék a meglévő gyulladást, és megakadályozzák, hogy a szabad gyökök új gyulladást váltsanak ki. Tanulmányok szerint az áfonya rendszeres fogyasztása gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, amely csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a véráramlást és megvédheti az agysejteket.

Elolvasom a cikket