Hat egészséges élelmiszer, amelyek segíthetnek csökkenteni a bélrák kockázatát

Miért alakul ki a bélrák?
A rosszindulatú daganatok a kóros sejtek ellenőrizetlen szaporodásának eredményeként alakulnak ki.

A környezeti tényezők és az életmód is fontos szerepet játszanak. A bélrák kialakulásának kockázata növekszik:

  • ülő életmód
  • rossz szokások (dohányzás és alkoholfogyasztás)
  • alacsony rostbevitel és egyéb egészségtelen élelmiszerek fogyasztása
  • elégtelen vízfogyasztás
  • a vörös húsok és az ultrafeldolgozott élelmiszerek, például a kolbászok, a füstölt ételek és a gyorséttermi ételek túlzott fogyasztása esetén.

Milyen élelmiszerek segíthetnek csökkenteni a kockázatot?
Egy gasztroenterológus szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek csökkenteni a bélrák kockázatát.

Gyümölcsök és zöldségek
Ezek magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és élelmirost-tartalmúak.
Teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek
A szakértő szerint ezek az élelmiszerek olyan élelmi rostokat tartalmaznak, amelyek serkentik a bélösszehúzódást és segítik a széklet kialakulását.

Emellett kiváló prebiotikum-források, hosszú időre jóllakottságot adnak, ami segít csökkenteni a nassolnivalók és édességek számát.

Ráadásul magas oldható rosttartalmuknak köszönhetően segítenek a cukorszint stabilizálásában.

Növényi fehérjék
Magvakban, diófélékben, hüvelyesekben és szójában található. Alacsony a telített zsírtartalmuk az állati fehérjékhez képest, de ez nem jelenti azt, hogy az utóbbiakat ki kellene zárni az étrendből.
Prebiotikumokat, például oligoszacharidokat és pektint is tartalmaznak.

Halak
Azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak halat, kisebb a bélrák kialakulásának kockázata. A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A hal szelént és D-vitamint is tartalmaz.

Savanyú tejtermékek
Lakto- és bifidobaktériumokat tartalmaznak, amelyek viszont segítenek fenntartani az egészséges bélflórát.

Zöld tea
Olyan jótékony vegyületeket tartalmaz, mint a polifenolok és a katechinek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

Dohányzás és vastagbélrák
A dohányzás jelentősen növeli a vastagbélrák és a gyakori daganatok kockázatát. Kimutatták, hogy a dohányosoknál csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vastagbélpolipok.

A dohányzás következtében kialakuló rák már fiatal korban is előfordulhat. Ugyanakkor minél régebb óta dohányzik egy beteg, annál nagyobb a vastagbélrák és a vastagbélpolipok kockázata.

Miután valaki leszokott a dohányzásról, a vastagbélrák kockázata csökken, de még 20-30 évig emelkedett marad.

Elolvasom a cikket