Horvát tudósok váratlan gyógymódot találtak a rákra

A horvátországi Split Egyetem biológusok egy csoportja, amely a rák és a rák elleni küzdelem technikáinak tanulmányozásával foglalkozik, bebizonyította az antibiotikumok nagy hatékonyságát a rák kezelésében és megelőzésében – számol be a Nature című kiadvány, írja a news.ru.

A tanulmány résztvevője, Janoš Terzić kifejtette, hogy a húgyhólyagban felhalmozódnak a bélbaktériumok élettevékenysége során keletkező anyagok. Ez komolyan növeli a rák kialakulásának kockázatát. A tudósok megállapították, hogy a betegség kockázata jelentősen csökken, ha ezeket a baktériumokat antibiotikumokkal elpusztítják.

„Ötször megismételtük a kísérletet, és még mindig meg voltunk győződve – az antibiotikumok megakadályozták a rák kialakulását” – mondta Terzić.

Az anyag szerzői hangsúlyozták, hogy az antibiotikumok szinte 100 százalékban elpusztítják a rákot okozó káros anyagot. A tudósok laboratóriumi egerekbe nitrozamint fecskendeztek az antibiotikumos kezelés után. Ez a rákkeltő anyag a dohányfüstben van jelen. Ennek eredményeként 10 állatnál találtak rákot. A terápián nem átesett egerek csoportjában pedig 90 százalékos volt az arány.

Elolvasom a cikket