„Meg kell oldani ezt a rejtélyt!”

Pontosan két évvel ezelőtt, 1922. augusztus 2-án nyomtalanul eltűnt az Inárcson élő, kétgyermekes édesanya: Bozsik Mária. A nő munkába indult aznap hajnalban, ám a buszra, amellyel Budapestre utazott volna, már nem szállt fel. Máriát rengetegen keresték, a rendőrség több tanút is kihallgatott, mindhiába.

Eltűnését követően a lap munkatársai ellátogattak Inárcsra, ahol Mária idősebb lánya, Maggie fogadta őket. A fiatal egyetemista elmondta: sosem gondolta volna, hogy ilyesmi megtörténhet velük. Állítása szerint édesanyja korán felkelt, és szokásához híven elindult a munkahelyére, azonban amikor nap közben felhívta telefonon, az asszony nem vette fel. Ekkor még nem aggódott, ám amikor Mária a szokásos busszal nem érkezett meg, már egész más volt a helyzet.

„Napközben hívtam és nem vette fel, de ez nekem nem tűnt furcsának, mert volt már olyan, hogy lemerült a telefonja. Este vártuk haza, de nem jött meg a szokásos időben. Gondoltam, lehet, lekéste a buszt, előfordulhat… Kimentem a következő buszhoz, ami egy órával később jött, de a busz meg sem állt, mert nem volt leszálló utas” – mesélte két éve Maggie.

Az eltűnés időpontját 10 percre (5 óra 20 perc és 5 óra 30 perc között) szűkítette a rendőrség, aznap reggeli mozgását gyakorlatilag percről percre, méterről méterre igyekeztek meghatározni. Mindenkit felkutattak, aki láthatta, beszélhetett vele, bármit is tudhat róla. Magyarország legismertebb kutató-mentő szervezetét kérték fel, még aznap speciálisan képzett kutyákkal mentek a helyszínre. Az ebek azonban csupán az erdő széléig vezették őket, odáig vezetett a nyom. Mária eltűnésének ügyében az erre szakosodott, legtapasztaltabb nyomozók folytatták a nyomozást. Vizsgálták, hogy repülővel hagyhatta-e el az országot, kamerafelvételeket elemeztek, tanúkat hallgattak ki, terepkutatást végeztek, ám nem bukkantak nyomra.

„A rendőrök kutyákkal is keresték már anyukámat, négy kutyát is hoztak és átpásztázták az erdőt, de nem vezetett eredményre. Az viszont biztos, hogy magától nem ment volna el sehova, nem hagyna itt minket. Mi voltunk az élete” – mesélte elcsukló hangon Maggie.

Az asszony eltűnése előtt pár nappal engedték szabadon Mária volt férjét, akivel éppen gyerekelhelyezési perben álltak. A településen az a szóbeszéd járta, ha a nagyobbik lány megkapja a gyámságot, az édesanya is fel fog bukkani. Mai napig hallani egy-két ismerősétől, hogy biztosan bújkál valahol, de hogy miért és miből, arra nincs magyarázat.

A nő testvére szerint Máriának is érdeke lenne, hogy előkerüljön, hisz vannak rendezetlen családi ügyei, köztük egy hagyatéki tárgyalás is. A férfi azt is elárulta, hogy bár sokan támadják Mária volt férjét, és sokan úgy vélik, az asszony eltűnéséhez is köze lehet, ő nem gondolná, hogy a kettő összefüggésben áll egymással.

Többek szerint Mária az eltűnésekor a rendőrségre akart menni, hogy intézkedjen a gyermekelhelyezési perrel kapcsolatban, ami az akkor 14 éves lányáért zajlott annak apjával. A férfi, P. István jelenleg Budapesten él. Az egyik szomszéd azt mondta, amióta Mária és a lányok elköltöztek, a férfi zárkózott lett, több zűrös ügye van. Az eltűnés után azt mondta: szerinte Mária eltűnése csak egy megrendezett jelenet.

Kapás Attila, aki ma már elismert civil eltűntkereső, a közösségi oldalon fejtette ki a véleményét arról, hogy bár Máriát állítólag kétségbeesetten várták haza, a keresésekre mégsem ment el egyik rokona vagy ismerőse sem.

„Egy alkalommal sem jött oda egy családtag sem, hogy részt vegyen a keresésben vagy megkérdezze, hogy ki is vagyok. Volt egy jelenlegi barátja, aki szintén nem érdeklődött a kereséseimről. Még az első héten lehetett látni posztolni a családot, de azt is csak talán kétszer” – írta.

Elolvasom a cikket