Mi történik, ha minden nap két gerezd fokhagymát eszik?

„A fokhagyma pozitív hatással van a bélmikrobióta faji összetételére. Segít megszabadulni a patogén mikroflórától. A fokhagymát puffadás, vastagbél- és bélhurut, székrekedés, vakbélgyulladás esetén használják gyógyszerként, és kiváló diétás termék, serkenti az epe képződését és kiválasztását, javítja az enzimek kiválasztását és a gyomornedv kiválasztását, hozzájárul a koleszterinszint és a vércukorszint csökkentéséhez, javítja az anyagcserét, különösen cukorbetegeknél, elhízottaknál” – magyarázta Dmitrij Kulikov , aROSBIOTECH Egyetem Biotechnológiai és Bioorganikus Szintézis Termékek Technológiája Tanszékének vezetője.

A szakember szerint a fokhagyma rendkívül fontos az immunrendszer erősítésében. Megfázás, orrfolyás, torokfájás, akut légúti vírusfertőzések, influenza esetén a fokhagyma magas polifenol-, kvercetin-, valamint fitoncid-tartalma miatt hozzájárul a gyors gyógyuláshoz. Emellett a fokhagyma hatóanyagai cseppfolyósítják a váladékot, és hozzájárulnak annak gyors kiválasztásához.

A fokhagyma pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, erősíti az erek falát és rugalmas tulajdonságokkal ruházza fel őket. A fokhagyma használata (orvosi felügyelet mellett) máj- és epehólyagbetegségek esetén ajánlott, mivel elősegíti a sejtek regenerálódását, cseppfolyósítja az epét és megakadályozza a kövek kialakulását.

A fokhagymának azonban vannak ellenjavallatai:

Nem fogyaszthatják azok, akik túlérzékenyek a fokhagymára, krónikus vesebetegségben, pajzsmirigy alulműködésben, gyomorhurutban és gyomorfekélybetegségben szenvednek.

A fokhagyma szájon át történő alkalmazása terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt.

Idős betegeknek óvatosan kell felírni, hogy elkerülhető legyen az egyidejűleg fennálló betegségek lefolyásának súlyosbodása.

Kulikov hozzátette, hogy átlagosan napi egy-két gerezd képes optimális mennyiségű aktív vegyületet biztosítani a szervezet számára.

Elolvasom a cikket