Nagy a pánik az olimpiai faluban

Már az ötkarikás játékok kezdete előtt komoly vihart kavartak az olimpiai falu szobái. Az egyik legnagyobb kritika a légkondimentességgel kapcsolatban érkezett. A szervezők környezetvédelmi szempontok miatt hagyták ki a klímát, és vízhűtéses megoldással tartanák optimális hőmérsékleten a szobákat. Eddig a viszonylag enyhébb nyári időjárás miatt nem volt sok gond, a következő napokban azonban nagy hőhullám jöhet.

A maximális hőmérsékletek akár a 35 fokot is elérhetik, a sportolók ennek pedig már most elkezdték érezni a hatásait és tanácstalanok, hogy miként küzdjenek a meleg ellen. Szőcs Bernadette, a román színekben induló asztaliteniszező nyilatkozatát az Origo szemlézte, elmondta, hogy egész éjjel nyitva tartották az erkélyajtót, hogy enyhüljön a hőség, de nem sokra mentek vele.

Nincs légkondicionáló, csak egy ventilátor, és ez nem elég. Szerencsénk volt, hogy kint nem volt túl meleg eddig, így nem volt rá olyan nagy szükség, de most meleg van, és a szobában is kezd hőség lenni. A ventilátor nem elég erős, éjszaka nyitott ajtóval alszunk – mondta a Szőcs Bernadette.

A szervezők szerint a nemzeti delegációk 2700 légkondicionálót rendeltek, de az olimpiai faluban több mint 7000 szoba van. A sportolók egy része szerint igazságtalan, hogy a tehetősebb országok előnyben részesülnek. Az esetleges kialvatlanság és nem megfelelő regeneráció pedig komoly hatással lehet a sportolók egészségére.

Elolvasom a cikket