Olyan vegyületet hoztak létre, amely elnyomja az agydaganatok kialakulását

Az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Kirendeltsége Kémiai Biológiai és Alapvető Orvostudományi Intézetének és az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Kirendeltsége Novoszibirszki N. N. Vorozhtsov Szerves Kémiai Intézetének tudósai olyan vegyületet fejlesztettek ki, amely képes elnyomni az agydaganatok agresszív fejlődését – jelentette kedden az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Kirendeltsége Kémiai Biológiai és Alapvető Orvostudományi Intézetének munkatársa.

„A tudósok… kifejlesztettek egy olyan vegyületet, amely képes elnyomni az agydaganatos sejtek agresszív viselkedését, és megakadályozni behatolásukat az egészséges szövetekbe. Az eredményeket felhasználhatják az emberi glioblastoma multiforme terápiájához szükséges új gyógyszerek létrehozására” – olvasható a jelentésben.

A kutatóintézet kifejtette, hogy a rosszindulatú daganatok számos olyan fehérjét termelnek, amelyek serkentik a tumor növekedését. Ezek közé tartozik a transzformáló növekedési faktor-béta (TGF-β), amely növeli a glioblasztóma sejtek mozgékonyságát, és elősegíti gyors terjedésüket az egészséges agyszövetben.

A tudósok sejtkísérletekben felfedeztek egy vegyületet (szoloxolon para-metilánilid (SPMA)), amely hatékonyan gátolja e fehérje tumorserkentő hatását. Ezen túlmenően a felfedezett vegyület jelentősen fokozta a glioblasztóma-sejtek érzékenységét a temozolomiddal (a glioblasztóma kezelésének első vonalbeli gyógyszerével) szemben, és elnyomta a sejtek szaporodási képességét.

„Az általunk kifejlesztett vegyület nemcsak sejtkísérletekben, hanem in vivo kísérletekben is kifejezett antiglioblasztóma-potenciállal rendelkezett. Kimutattuk, hogy az SPMA injekciók megbízhatóan blokkolták a humán glioblasztóma növekedését egérmodellben, és a terápia hatékonysága összehasonlítható volt a klinikumban alkalmazott standard kemoterápiával” – mondta Andrei Markov, az IHBFM SB RAS nukleinsav-biokémiai laboratóriumának vezető kutatója.

A tudományos intézet megjegyezte, hogy a novoszibirszki tudósok által nyert adatok felhasználhatók olyan új daganatellenes szerek kifejlesztésére, amelyek képesek a glioblasztóma növekedésének és kiújulásának gátlására, valamint a kemopreparátumokkal szembeni érzékenységének fokozására.

Elolvasom a cikket