Putyin személyesen köszöntötte a nyugati fogságból szabaduló oroszokat

Putyin a Moszkva melletti Vnukovo-2 repülőtérre érkezett Andrej Belouszov védelmi miniszterrel, Alekszandar Bortnyikov FSZB-főnökkel és Szergej Nariskinnel, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) vezetőjével.

„Szeretném megköszönni mindannyiuknak, hogy hűek maradtak esküjükhöz, kötelességükhöz és hazájukhoz, amely nem felejtette el önöket” – mondta Putyin a hazatérőknek, tudatta az oroszhírek.hu.

„Még találkozni fogunk egymással. Beszélni fogunk a jövőjükről. Most csak gratulálni szeretnék a visszatérésükhöz” – tette hozzá.

Bár mind a moszkvai, mind a washingtoni tisztviselők kevés részletet közöltek, több médium is arról számolt be, hogy összesen 26 ember cseréje fejeződött be csütörtökön.

Az FSZB szerint nyolc orosz állampolgár és két gyermek tért vissza Nyugatról, cserébe olyan személyekért, akik „idegen államok érdekében cselekedtek az Orosz Föderáció biztonságának kárára”.

A Fehér Ház közölte, hogy a cserében három amerikai állampolgárt és több orosz „politikai foglyot” biztosítottak, köztük a Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot, Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost, Alszu Kurmaseva újságírót és Vlagyimir Kara-Murza brit-orosz állampolgárt.

Miközben a csere Törökországban zajlott, Putyin aláírta azt a rendeletet, amellyel hivatalosan kegyelmet adott 16, Oroszországban különböző bűncselekmények miatt elítélt személynek, köztük Whelannak, Gershkovichnak, Kara-Murzának, Kurmashevának és még többeknek.

A csütörtöki csere volt a modern történelem legnagyobb fogolycseréje, amelyet csak a 25 amerikai cseréje három szovjetre és egy lengyelre múlott felül 1985-ben.

2010-ben Putyin személyesen is üdvözölte az Egyesült Államokban kémként elkapott oroszok egy csoportját, köztük Anna Chapmant. Összesen tíz orosz állampolgárt cseréltek négy nyugati ügynökért, köztük Szergej Szkripalért.

Elolvasom a cikket