Spanyolországban az egyik legnagyobb embercsempész-hálózatot számolta fel a rendőrség

MH/ MTI
2024. augusztus 2. péntek. 19:41
Frissítve: 2024. augusztus 2. 19:43

A tájékoztatás szerint a bűnözői csoport több mint ezer szíriai, illetve algériai állampolgárt juttatott be illegálisan Spanyolországba, és gyakran onnan tovább más európai országokba, akiktől fejenként körülbelül 20 ezer eurót (7,9 millió forint) kértek el ezért.

A hálózat algériai szárnya szervezte meg, hogy az embereket bérelt, nagysebességű vízi járművekkel átszállítsák a Földközi-tengeren a délkelet-spanyolországi Almería és Murcia közötti partszakaszra.

Az embercsempészek nagy veszélynek tették ki az utasokat, mert a csónakok nélkülözték az alapvető biztonsági felszereléseket, és nem volt rajtuk sem ivóvíz, sem élelem – olvasható a rendőrségi közleményben.

A bűnözők a városoktól távol eső területeken, éjszaka gyűjtötték össze a Spanyolországban partot ért embereket, a fővárosba vitték őket tovább, és ott elrejtették őket „zsúfolásig telt lakásokban, egészségtelen körülmények között”.

Azoknak, akik tovább akartak utazni, útlevelet, repülőjegyet szereztek, vagy közúton szervezték meg az út folytatását például bérelt járművekkel.

Speciális útvonalakat és módszereket dolgoztak ki, hogy a hatóságok elől rejtve maradjon a tevékenységük.

A rendőrség közölte, hogy a szervezetre egy tavalyi, szintén embercsempészek elleni akció során figyeltek fel.

Elolvasom a cikket