Szaúd-Arábia 15 futballstadionnal készül

MH
2024. augusztus 2. péntek. 19:47

Értesülése szerint a főváros, Rijád mellett Dzsidda, Al-Hobar, Abha és a még épülő metropolisz, Neom ad majd otthont a mérkőzéseknek, amelyeket 48 válogatott részvételével rendez meg a sivatagi királyság.

A tizenöt stadion java része – várhatóan 11 – vadonatúj lesz, a már meglevőket pedig korszerűsítik, és úgy bővítik, hogy legalább negyvenezer néző befogadására alkalmas legyen mindegyik, megfelelve a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) követelményeinek.

A torna nyitómérkőzését és a döntőt a Szalmán király nevét viselő, 2029-re elkészülő rijádi stadionban rendezik, amely 92 ezer szurkolónak ad helyet, s a világ legnagyobb sportarénája lesz.
„A stadionokat a legújabb technológiákkal szerelik fel, amelyek minden szurkoló számára kényelmet nyújtanak” – idézte a forrás Jasszer al-Misalt, a szaúdi szövetség elnökét.

Szaúd-Arábia – Ausztrália visszalépése után – egyetlen országként pályázik a 2034-es világbajnokságra.

A 2026-os világbajnokságot – első ízben 48 csapattal – az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezik. A 2030-as világbajnokság fő házigazdája Spanyolország, Portugália és Marokkó lesz, de szerephez jut Dél-Amerika is: a torna nyitómérkőzését Uruguayban, a következő két meccset pedig Argentínában és Paraguayban játsszák.

Elolvasom a cikket