Történelmi mélyponton a regisztrált álláskeresők száma

MH/MTI
2024. augusztus 2. péntek. 11:16

2024 júliusában rekordalacsony szintet ért el a regisztrált álláskeresők száma, hisz a rendszerváltás óta a legkedvezőbb júliusi adatról beszélhetünk – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 224 ezer embert tartottak nyilván álláskeresőként, ami az elmúlt három évtized második legjobb adata – idézte fel.

Kiemelte, az előző év júliusához viszonyítva több mint háromezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, ami a hazai foglalkoztatási helyzet folyamatos javulására utal. Egy év alatt 44 ezerrel bővült a hazai munkaerőpiac aktivitása a 2023. második negyedévéhez képest: a gazdaságilag aktív nők száma 39 ezerrel, míg a férfiaké 5 ezerrel emelkedett – részletezte az államtitkár.

A foglalkoztatottság növelése, és a csaknem 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósítása érdekében a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy mindenki, aki tud és szeretne, dolgozhasson. Ennek érdekében -, mint az államtitkár megismételte – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indított uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat. A kormány a munkahelyteremtés mellett a képzési programokat is jelentős mértékben támogatja. Az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló GINOP Plusz 3.2.1 kiemelt projekt keretében a munkáltatók szeptember végéig nyújthatják be kérelmeiket munkahelyi képzések megvalósításához – hívta fel a figyelmet Czomba Sándor.

Elolvasom a cikket