A Covid–19 oltóanyag orrcseppek megállíthatják a vírusátvitelt

Amikor az első Covid–19 vakcinákat 2020 végén kiadták, még az általános pánik és aggodalom közepette is reményt keltettek a világjárvány megszüntetésére. A vakcinák 75-95 százalékos hatékonysággal megelőzték a súlyos Covid–19-et, és sok-sok életet mentettek meg.

A vakcinák azonban kevésbé voltak hatékonyak a SARS–CoV–2 vírus terjedésének megakadályozásában. A Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca vakcinái 23 és 57 százalékkal csökkentették a terjedést. A beoltott emberek továbbra is fertőzők maradhattak. Tüneteik a megerősödött immunrendszerüknek köszönhetően jelentősen csökkentek, de a vírus továbbra is szaporodott bennük, és továbbadhatták. A világjárvány folytatódott.

Egy új tanulmányban a kutatók azt a kérdést tették fel, hogy az orrba adható vakcina alkalmazása hatékonyabb lehet-e a vírus terjedésének megfékezésében. Maga az orrba adott vakcina (iNCOVACC) nem új. A St. Louis-i Washington University School of Medicine 2021-ben fejlesztette ki. Az Egyesült Államokban még tesztelés alatt áll, de Indiában már beadták emlékeztetőként, mivel 2022-ben engedélyezték.

„Az átvitel megelőzéséhez alacsonyan kell tartani a vírus mennyiségét a felső légutakban – írta a vezető szerző, dr. Jacco Boon, a WashU orvostudományi, molekuláris mikrobiológiai, valamint patológiai és immunológiai professzora közleményében. – Minél kevesebb vírus van ott eleve, annál kisebb a valószínűsége, hogy megfertőzünk valakit, ha köhögünk vagy tüsszentünk, vagy akár csak belélegzünk.”

„Járványos vagy világjárványos helyzetben ez az a fajta vakcina, amit keresni fogunk” – mondta dr. Boon. Az ilyen típusú vakcinákat nemcsak a Covid–19, hanem más, levegőben terjedő betegségek, például az influenza ellen is lehetne használni.

„A nyálkahártya-vakcinák jelentik a légúti fertőzések elleni vakcinák jövőjét – mondta dr. Boon. – Az ilyen vakcinák kifejlesztése történelmileg nagy kihívást jelentett. Még mindig nagyon sok mindent nem tudunk arról, hogy milyen immunválaszra van szükségünk, és hogyan lehet azt kiváltani. Úgy gondolom, hogy a következő néhány évben nagyon izgalmas kutatásokat fogunk látni, amelyek a légúti fertőzések elleni vakcinák nagymértékű fejlődéséhez vezethetnek.”

Elolvasom a cikket