„A csapatversenyt nagyon meg akartuk nyerni” + GALÉRIA

„Nyolc év kemény munkája van e mögött. Rio után kellett kezdeni újra építeni egy csapatot, sajnos Tokióra nem sikerült összehoznunk, de most Párizsba nemhogy kijutottunk, fölértünk a csúcsra” – kezdte összegzését.

„Fantasztikus érzések vannak bennem. Még olyan kikerekedett, nagy gondolataim nincsenek, ezeket a közhely, de ugyanakkor velejéig és száz százalékban igaz mondatokat tudom mondani, hogy borzasztó sok lemondás, borzasztó sok munka, egymásra történő odafigyelés van ennek a hátterében. És szerintem még egy van: ez a szeretet nyelve, amin mi beszélünk, és ez fontos számomra.”

Szót ejtett arról is, biztos volt, hogy Nagy Dávid, aki az egyéni versenyben nem szerepelt, be fog állni. A harmadik mérkőzés első köre után úgy gondolták Boczkó Gábor szövetségi kapitánnyal, hogy Andrásfi Tibort váltja majd.

„Dávid fantasztikusan szállt be. Ez azért nem könnyű dolog. Itt ülni, várni, és akkor azt mondjuk, hogy olimpiai döntő, egy-két tus ide vagy oda, teljesen mindegy, és akkor szállj be és tedd a dolgodat. Le a kalappal előtte is!” – mondta Dancsházy-Nagy.

Arra a felvetésre, hogy az egyéni versenyben Siklósi Gergely és Koch Máté a vártnál hamarabb búcsúzott, Andrásfi pedig eljutott az elődöntőig, de végül érem nélkül maradt, ez jelenthetett-e plusz motivációt a csapatversenyre, a vezetőedző úgy reagált, hogy mindenképpen.

Siklósi Gergely (j.) és csapattársai győzelmi pillanata. A magyar párbajtőrcsapat 52 év elteltével ismét olimpiai bajnok lett

Siklósi Gergely (j.) és csapattársai győzelmi pillanata. A magyar párbajtőrcsapat 52 év elteltével ismét olimpiai bajnok lett

Fotó: AFP/Franck Fife

„Azt hiszem, hogy Tiborban is maradt benne, azért az érem nélküliség nem jó állapot, ha már odáig eljut az ember. Gergő ranglista egyes volt, Máté ranglista kettes. Azt hiszem, mindegyiküknek valahol ott benn, a szíve mélyén hiányérzete volt. Hozzáteszem, hogy tényleg nagyon a csapatra készültünk most. Az egyéni mindenkinek a maga dolga, de ezt most nagyon meg akartuk csinálni.”

Boczkó Gábor szövetségi kapitány, Koch Máté edzője az MTI-nek elárulta, hogy saját versenyzője végig izgult, hogy mikor lesz lecserélve, meddig fog vívni, hogy fog vívni és mindenképpen nagyon akart döntőt vívni.

„Nem volt egyszerű, aztán a döntő első körében kiderült, hogy Tibiben érezzük azt a pici gyengülést, vagy figyelemingadozást, ami miatt már érett a csere. Tudtuk, hogy Dávid olyan srác, olyan vívó, aki löketet tud adni ennek a csapatnak, és ez jól is sikerült.”

A döntő egy tusos lezárását illetően azt monda, hogy ezt nagyon nem szereti.

„Rosszabb edzőként vagy vezetőként ezt nézni, mint versenyzőként. Nyilván versenyzőként benned van, hogy már levívtál három percet, egy jó pár tust adtál. De a lényeg az, hogy Gergő nagyon jól alkalmazta taktikailag, amit megbeszéltünk, és tudta, hogy mit kell csinálni. Egy tus vagy öt tus, jobb lett volna talán az öt tus, de igazából mindegy” – összegzett Boczkó.

A magyarok a japánokat a döntőben hosszabbításban esett találattal győzték le, így 52 év elteltével született ismét magyar diadal a férfi párbajtőrözők olimpiai csapatversenyében.

Elolvasom a cikket