A cukor egy váratlan veszélyét nevezték meg

Hivatkozott a Kaliforniai Egyetem tudósainak nemrégiben készült tanulmányára, amely bebizonyította, hogy a főtt ételekben lévő hozzáadott cukor, vagyis az olyan cukor, amelyet az emberek nem maguk adnak hozzá, valóban növeli a korai öregedés kockázatát. Lazurenko kifejtette, hogy a glikációs folyamatról van szó, amelynek során a szervezetben lévő cukrok a fehérjékhez és zsírokhoz kötődnek, majd glikációs termékek keletkeznek.

„A glikációs termékek felhalmozódnak a szövetekben, és toxikus hatást gyakorolnak a sejtekre, amelyek úgynevezett oxidatív stresszt, nem fertőző gyulladást idéznek elő, [ezek] sokszorosan felgyorsítják az öregedési folyamatot és a programozatlan sejthalált” – mondta az orvos.

Lazurenko szerint a glikáció az, ami a korral járó „civilizációs betegségek” kialakulását okozza: elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, köztük az érelmeszesedés. Az orvos azt ajánlotta azoknak, akik csökkenteni szeretnék az idő előtti öregedés kockázatát, hogy fogyasszanak kevesebb egyszerű szénhidrátot és cukrot, több rostban, oldhatatlan rostban, korpában, teljes kiőrlésű gabonában és antioxidánsokban gazdag élelmiszert, valamint olvassák el figyelmesen a bolti termékek összetételét.

Az endokrinológus rámutatott, hogy a csomagoláson elsőként azok az összetevők jelennek meg, amelyek a termékben nagyobb arányban vannak jelen: a hozzáadott cukrot tartalmazó termékekben ezek lehetnek maga a cukor, a fruktóz és a „természetesen előforduló cukrok”.

Elolvasom a cikket