A franciák eszkalációra számítanak

A merénylet miatt kiéleződött a feszültség Izrael és Irán, valamint a libanoni székhelyű Hezbollah között. A nyugati médiában megjelent jelentések szerint az Izrael elleni iráni megtorlás küszöbön állhat.

A jelenleg Iránban tartózkodó francia állampolgároknak azt tanácsolták, hogy „a lehető leghamarabb távozzanak” – áll a minisztérium honlapján pénteken közzétett közleményben. Felszólította továbbá az embereket, hogy Iránban tartózkodva tanúsítsanak „nagyfokú éberséget”, „maradjanak távol minden tüntetéstől”, és rendszeresen keressék fel a nagykövetség honlapját.

Párizs is további biztonsági intézkedéseket rendelt el a zsidó helyszíneken Franciaország-szerte, arra hivatkozva, hogy „bosszúból” támadások fenyegetnek Hanije meggyilkolása miatt. „A cselekmények elkövetésének veszélye valós” – mondta Gerald Darmanin belügyminiszter.

Franciaországban él a világ harmadik legnagyobb zsidó lakossága Izrael és az Egyesült Államok után, és itt él Európa legnagyobb muszlim közössége is – írja az AFP.

Csütörtökön a New York Times arról számolt be, hogy Ali Hamenei ajatollah iráni legfőbb vezető állítólag közvetlen csapást rendelt el Izrael ellen válaszul a Hamász politikai vezetőjének meggyilkolására.

A CNN és az Axios pénteken arról számolt be, hogy amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Teherán hamarosan támadást intéz Izrael ellen, amelybe a Hezbollahot is bevonhatják. Irán bosszút esküdött a Hamász-vezér meggyilkolásáért, Hamenei kijelentette, hogy Izraelt „szigorúan megbüntetik”.

Az Izrael, Irán és a Hezbollah közötti feszültség már korábban is nagy volt a gázai katonai akció miatt. A Hamász tavaly októberben Izrael ellen intézett meglepetésszerű támadására Nyugat-Jeruzsálem kiterjedt bombázó hadjárattal válaszolt, amelyet a gázai szárazföldi invázió követett, és amely a helyi egészségügyi hatóságok szerint eddig több tízezer civil emberéletet követelt.

Moszkva többször figyelmeztetett a veszélyre, hogy a gázai konfliktus egy közel-keleti háborúba csaphat át, és minden felet önmérsékletre szólított fel. Az orosz külügyminisztérium határozottan elítélte Hanije meggyilkolását, és figyelmeztetett, hogy az ilyen akciók „veszélyes következményekkel járnak az egész régióra nézve”.

Elolvasom a cikket