A magyar sportolók szombati programja a párizsi olimpián

A női kardvívóknál hétfőn Márton Anna és Szűcs Luca esetében is a negyeddöntő jelentette a végállomást az egyéni küzdelmek során, szombaton viszont kétszeres világbajnokként lépnek pástra a csapatversenyben Pusztai Lizával és Battai Sugárral kiegészülve, az első ellenfél pedig Japán lesz a nyolc között.

A 200 méter pillangón szerda este olimpiai ezüstöt nyert Milák Kristóf a 100 méter pillangó elődöntőből a legjobb eredménnyel jutott a szombat esti döntőbe, amelyben tovább gyarapíthatja gazdag éremgyűjteményét.

Nem feltétlenül sportszakmai szempontból, de mindenképpen hatalmas figyelem övezi majd az ökölvívó Hámori Luca mérkőzését algériai ellenfelével a 66 kg negyeddöntőjében. A 25 éves Iman Helifről ugyanis a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak.

Helif az első mérkőzését Párizsban úgy nyerte meg, hogy olasz ellenfele alig 40 másodperc után feladta a küzdelmet vele szemben, mert túlságosan erősnek érezte az ütéseket. Angela Carini az eredményhirdetés után nem volt hajlandó kezet fogni a világbajnoki ezüstérmes Heliffel, és sírva hagyta el a szorítót.

Az algériai bokszoló olimpiai jelenléte ellen széles körű nemzetközi tiltakozás indult meg, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteken egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) az ügyben. A MOB elsősorban az esélyegyenlőséget és a tisztességes versenyhez fűződő jogok védelmét hangsúlyozza, miközben a Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos levelet tervezett küldeni a MOB-nak és a NOB-nak is Helif szereplése miatt.

Maga az érintett, a hazai ökölvívósport első női olimpikonjaként Párizsban már két meccset nyert Hámori Luca korábban úgy nyilatkozott szombati ellenfeléről: „Akik engedték elindulni, biztosan meggyőződtek róla, hogy nő.”

Az egyéniben a várakozásoktól elmaradó eredményeket produkáló cselgáncsozók szombaton a vegyes csapatversenyben lesznek érdekeltek, de nem ők lesznek az esélyesek a jó erőkből álló olaszokkal szemben a 32 között.

Atlétikában a péntek délelőtt országos csúccsal továbbjutó Takács Boglárka a női 100 méteres síkfutás középdöntőjében indul szombat este.

A kerékpáros Valter Attila az egyéni időfutamban szombaton elért 22. helye után ezúttal a szombaton 11 órakor rajtoló mezőnyversenyben áll rajthoz.

A női sportpisztoly fináléjában pedig a pénteki alapverseny első helyezettjeként a legjobb nyolcba jutott Major Veronika lép lőállásba.

A női kézilabda-válogatott már csütörtökön biztosította a helyét a negyeddöntőben, szombaton 9 órakor pedig a szintén már biztosan továbbjutó hollandokkal találkozik a csoportkör utolsó fordulójában.

A két győzelemnél és egy vereségnél álló férfi vízilabda-válogatott az ausztrálokkal mérkőzik 15 órától a csoportmérkőzések negyedik fordulójában.

A magyarok szombati programja a párizsi olimpián

ATLÉTIKA (Stade de France), 19.50: Női100 méter, elődöntő (Takács Boglárka).
CSELGÁNCS (Mars-mező Aréna), 8.00: csapatverseny (Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Vég Zsombor, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina) – mérkőzések az elődöntőig, vigaszág
16.00: BRONZMÉRKŐZÉSEK, DÖNTŐ

EVEZÉS (Vaires-sur-Marne-i evezős pálya), 9.42: C döntő, férfi egypár (Pétervári-Molnár Bendegúz)
KERÉKPÁR, ORSZÁGÚTI (Trocadéro), 11.00: FÉRFI MEZŐNYVERSENY (Valter Attila)
KÉZILABDA (Dél-párizsi 6-os Aréna), női csoportmérkőzés, B csoport, 5. (utolsó) forduló, 9.00: MAGYARORSZÁG-Hollandia
ÖKÖLVÍVÁS (Észak-párizsi Aréna), 17.22: női 66 kg, negyeddöntő, Hámori Luca-Iman Helif (algériai)
SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér), 9.30: NŐI SPORTPISZTOLY, DÖNTŐ (Major Veronika)
ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna), 11.00: előfutamok – női 50 m gyors (Senánszky Petra), férfi 1500 m gyors (Betlehem Dávid, Sárkány Zalán)
20.30: elődöntők, döntők – FÉRFI 100 M PILLANGÓ (Kós Hubert?, Milák Kristóf?), női 50 m gyors (ed, Senánszky Petra?)
VITORLÁZÁS (Marseille-i yachtkikötő), 11.00: ILCA 6 (Érdi Mária), ILCA 7 (Vadnai Jonatán) – futamok
VÍVÁS (Nagy Palota)
13.00: női kard csapat, negyeddöntő (Magyarország-Japán)
14.30: mérkőzések az 5-8. helyért
15.20: elődöntő
16.10: mérkőzés a 7. és az 5. helyért
19.00: NŐI KARD CSAPAT, BRONZMÉRKŐZÉS
20.00: NŐI KARD CSAPAT, DÖNTŐ
VÍZILABDA (Vizes Központ), férfi csoportmérkőzés, B csoport, 4. forduló: 15.00: Ausztrália-MAGYARORSZÁG

Elolvasom a cikket