A mesterséges intelligencia így fogja felismerni a férfiak meddőségét

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a meddőségi esetek mintegy felét a férfiak okozzák. A spermaelemzés kulcsfontosságú vizsgálat az esetleges rendellenességek kimutatására, de nem könnyen hozzáférhető, és csak meddőségi kezelésre szakosodott orvosi intézményekben végezhető el. Ez hamarosan megváltozhat.

A Toho University School of Medicine kutatói Hideyuki Kobayashi professzor vezetésével olyan mesterséges intelligencia (AI) modellt fejlesztettek ki, amely a férfiak meddőségének kockázatát spermaelemzés nélkül – csupán a vérben lévő hormonszintek alapján – képes megjósolni. A modell pontossága mintegy 74 százalékos volt, a nem obstruktív azoospermia – a férfi meddőség legsúlyosabb formája – előrejelzése pedig csaknem 100 százalékos.

Mesterséges intelligencia fogja értékelni a férfi sperma minőségét

Az AI-modellt 3662 olyan páciens adatainak felhasználásával fejlesztették ki, akik 2011 és 2020 között férfi meddőség miatt spermavizsgálatokon és hormonvizsgálatokon is részt vettek. A spermavizsgálatok többek között a spermiumok mennyiségét, koncentrációját és mozgékonyságát vizsgálták, míg a hormonvizsgálatok az LH, FSH, PRL, E2 és tesztoszteron szintjét mérnék.

A modell az ondó térfogatából, koncentrációjából és a spermiumok mozgékonyságából számított teljes mozgékony spermiumszámot veszi alapul. Az egyéni páciens eredményeit a WHO kézikönyvében megadott referenciaértékekkel összehasonlítva az AI-modell meghatározza, hogy az összes spermium mozgékonysága a normális határértékeken belül van-e. A vizsgálatban a Prediction One nevű speciális AI-szoftvert használták, amely jelenleg csak japán nyelven érhető el.

Annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az AI-modell jól működik, a kutatók 2021-ben 188 beteg adatain tesztelték, akik esetében a pontosság körülbelül 58 százalékos volt, míg a 2022-ben 166 beteg adatait felhasználva a pontosság körülbelül 68 százalékos volt. 2021-ben és 2022-ben azonban egyaránt 100 százalékos pontossággal lehetett megjósolni a nem obstruktív azoospermiát.

A Kobayashi professzor csoportja által kifejlesztett mesterségesintelligencia-modell azzal az egyedi megközelítéssel emelkedik ki a meglévő eszközök közül, hogy több hormonszintet vesz figyelembe, köztük a T/E2-t és az LH-t, nem pedig csak az FSH-t. Ez a megközelítés potenciálisan pontosabb előrejelzést kínál a férfi meddőségi kockázatra vonatkozóan, mint a kizárólag az FSH-szintekre támaszkodó modellek.

Prof. Hideyuki Kobayashi szerint ez az AI előrejelző modell csak a spermavizsgálatot megelőző alapvető szűrési lépésnek készült, és bár nem helyettesíti a spermavizsgálatot, könnyen elvégezhető a nem meddőségi létesítményekben is.

Elolvasom a cikket