A NOB elnöke kész meghallgatni a nemi szakértőket

2024. augusztus 3. szombat. 19:21

A francia fővárosban az algériai Iman Helif – Hámori Luca szombati legyőzője -, valamint a tajvani Lin Jü-tin is úgy versenyez NOB-engedéllyel, hogy korábban sportágának nemzetközi szövetsége nem engedte őket szerepelni világbajnokságokon, mert szervezetükben magas a tesztoszteronszint, és férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak.

Thomas Bach hangsúlyozta, s„„

„Van két bokszolónk, akik nőnek születtek, nőként nevelkedtek, útlevelükben nőként vannak feltüntetve, és sok éven keresztül a női mezőnyben versenyeztek. Ez egyértelműen a női lét meghatározása” – fogalmazott a NOB elnöke. „Amit most látunk az az, hogy egyesek magukévá akarják tenni annak meghatározását, hogy ki a nő. Ezeket a szakértőket szeretném meghívni és felkérni, hogy álljanak elő egy új tudományos módszerrel annak meghatározása, hogy ki a nő, miként születnek meg a nők, miként nőnek fel, és aki útlevelében nőként van feltüntetve, miért nem tekinthető nőnek.”

Bach azt is kiemelte, hogy ha a szakértők előállnak valamivel, akkor a NOB kész meghallgatni őket és kivizsgálni az eseteket, ám politikailag motivált, kulturális háborúban az általa vezetett szervezet nem kíván részt venni. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartja azt, ami a témában a közösségi médiában folyik gyűlöletbeszéddel és agresszióval párosulva.

Elolvasom a cikket