A pápák régi rezidenciájára bukkanhattak

Olyan, a 9–13. századból származó épületmaradványokat fedeztek fel, amelyek a pápák régi rezidenciájához tartozhattak. A katolikus egyház fejei csak a 14. században költöztek be a Vatikánba – számol be az Euronews.

A kutatók a Róma központjában található Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház előtti téren végeztek feltárást. Az olasz kulturális minisztérium szerint az épületet védőfalak veszik körül, amelyek a 9–13. században épültek.

A szakértők úgy vélik, hogy a falakat a Patriarchio nevű bazilika védelmére építették, amelyet eredetileg I. Constantinus római császár álmodott meg a 4. században. Az építményt a középkor folyamán számos alkalommal bővítették és felújították, és 1305-ig több pápának is otthont adott, míg átmenetileg a franciaországi Avignonba, majd a Vatikánba nem költöztek.

A kulturális minisztérium szerint Róma középkori története szempontjából jelentős felfedezésről van szó. A téren a modern időkben korábban nem végeztek kiterjedt ásatásokat. A feltárásokat most a 2025-ös katolikus szentév felújítási munkálatait megelőzően hajtják végre.

Elolvasom a cikket