Az Egyesült Államok beáll Izrael mögé

Emellett az Egyesült Államok odarendelte a USS Abraham Lincoln repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot, hogy leváltsa a jelenleg a Közel-Keleten állomásozó USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozót.

A bejelentés a Hamász politikai irodavezetőjének, Iszmail Haníjének a héten Teheránban történt meggyilkolása után növekvő feszültségek közepette történt. Mind a Hamász, mind Irán Izraelt tette felelőssé a támadásért, és bosszút ígért. Irán azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok is felelős a támadásért, mivel Izrael „támogatója és cinkosa”.

Bár Nyugat-Jeruzsálem nem erősítette meg és nem is tagadta a részvételt, többször megfenyegette a Hamász vezetését a csoport október 7-i, Izrael elleni támadása miatt, amely mintegy 1200 izraeli életét követelte és több mint 250 izraeli túszul ejtéséhez vezetett.

Az ezt követő Izrael–Hamász háború fokozódó feszültséget váltott ki a szélesebb Közel-Keleten. Irán és Izrael áprilisban közvetlen tűzharcot vívott egymással, miután Izrael csapást mért egy ENSZ-védettség alatt álló iráni nagykövetségi épületre Szíriában.

Lloyd Austin védelmi miniszter kiigazítást rendelt el Izrael védelmének elősegítése érdekében – áll a Pentagon pénteken közzétett sajtóközleményében.

A repülőgép-hordozó csoporton felül a telepített erők között lesznek „további ballisztikus rakétavédelemre alkalmas cirkálók és rombolók”, valamint egy plusz vadászrepülőszázad.

A minisztérium „lépéseket tesz a készenlétünk növelésére is, hogy további szárazföldi ballisztikus rakétavédelmi eszközöket telepítsünk” – áll a közleményben.

Az amerikai védelmi miniszter péntek reggel telefonon tájékoztatta izraeli kollégáját, Joav Gallant a tervezett lépésekről – közölte korábban Sabrina Singh szóvivő.

„A miniszter megismételte Izrael biztonságának vasszigorú támogatását, és tájékoztatta a minisztert a további intézkedésekről, beleértve a folyamatban lévő és jövőbeli védelmi erőviszonyok megváltoztatását, amelyeket a minisztérium Izrael védelmének támogatása érdekében fog tenni.”

Joe Biden elnök kormánya „meg van győződve” arról, hogy Irán napokon belül megtámadja Izraelt, és készül a védekezésre – jelentette csütörtökön az Axios három amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

Biden telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy megismételje a Nyugat-Jeruzsálemnek nyújtott amerikai támogatást – áll a Fehér Ház csütörtöki sajtóközleményében. A két vezető megvitatta azokat az erőfeszítéseket, amelyek „Izrael fenyegetésekkel szembeni védelmének támogatására irányulnak, beleértve a ballisztikus rakéták és drónok elleni védekezést, beleértve az új védelmi célú amerikai katonai telepítéseket”.

Elolvasom a cikket