Az EU nagy ellentmondásba keveredett

A jelentések szerint a régió a múlt hónapban mintegy 1,5 millió tonna LNG-t importált az Egyesült Államokból, szemben az Oroszország által szállított mintegy 1,3 millió tonnával. A két ország szállítása közötti különbség 2021 vége óta a legkisebbre zsugorodott – jegyezte meg a hírügynökség.

A változást azonban inkább az Egyesült Államokból érkező szállítások csökkenésének, mintsem az Oroszországból érkező import növekedésének tulajdonították. Az amerikai szállítók a Bloomberg szerint inkább a jobban fizető régiókba küldik LNG-tankereiket.

Júliusban az Egyesült Államok több tengeri gázt szállított ázsiai fogyasztóknak, mint 2021 óta bármelyik hónapban – emelte ki a hírügynökség, hozzátéve, hogy a forró időjárás miatt megugrott a kereslet a régióban.

Júniusban az EU betiltotta az orosz eredetű LNG-vel kapcsolatos egyes műveleteket, beleértve az átrakodást, a hajóról hajóra történő átrakodást és a hajóról partra történő átrakodást azzal a céllal, hogy az unión keresztül harmadik országokba reexportáljanak. Az orosz tengeri gázbehozatal az EU-ba továbbra is engedélyezett maradt az összekapcsolt földgázhálózathoz kapcsolódó LNG-terminálokon keresztül.

A jövőre életbe lépő átrakási tilalom várhatóan több üzemanyag marad a régióban, mivel megnehezíti az orosz szállítmányok logisztikáját – jegyezte meg a Bloomberg, hozzátéve, hogy a szállítmányok visszautasítása nehézségekbe ütközik, ha a kínálatért folytatott verseny fokozódik.

Tavaly az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen azt állította, hogy az EU 80 százalékkal csökkentette az orosz gázimportot. Ditte Juul Jorgensen, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója azonban azt mondta, hogy az unióban még évtizedekig az Egyesült Államokból kell majd gázt vásárolnia, hogy pótolhassa az Oroszországtól történő meredeken csökkentett vásárlásokat, miután figyelmeztetett, hogy az amerikai szállításoktól való függőség várhatóan továbbra is fennmarad.

A Financial Times az S&P Global Commodity Insights-ra hivatkozva az év elején arról számolt be, hogy az orosz cseppfolyósított földgáz és a csővezetékes gázszállítások fennmaradó része tavaly az EU teljes ellátásának 13 százalékát tette ki, szemben a 2021-es rekordmennyiségű 40 százalékkal.

Elolvasom a cikket