Az ukránok bejelentették: készülnek a krími híd lerombolására

„Mindenki dolgozik mind a nagy hatótávolságú csapásokon, mind ezen (a krími híd lerombolásán – a szerk. megj.). Mindehhez, mondjuk úgy, átfogó megoldásra van szükség. A munka folyamatban van” – mondta Budanov a nemzeti tévéadó adásában.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a valószínűsége a híd elleni sikeres támadásnak a jövőben, a GUR vezetője azt mondta, hogy „van rá esély”.

A kijevi hatóságok rendszeresen fenyegetőznek a krími híd lerombolásával. Áprilisban például Volodimir Zelenszkij bejelentette egy új ellentámadás tervének előkészítését, amely a krími híd lerombolását is magában foglalná. Májusban az Ukrán Biztonsági Szolgálat a hidat az egyik „kiemelt célpontjának” nevezte.

A Guardian című brit lap idézte az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának magas rangú tisztviselőit, akik szerint az FSZB 2024-ben újabb támadást tervez a krími híd ellen.

2022. október 8-án a krími hídon egy teherautó felrobbanása történt, amelynek következtében egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya kigyulladt, és a híd jobb oldalán lévő két úttest részben összeomlott. Az FSZB azonnal kijelentette, hogy a terrortámadás mögött az ukrán hatóságok állnak,

2023. július 17-én éjjel a kijevi hatóságok két felszíni drónnal támadták meg a krími hidat. Büntetőeljárás indult a „terrorista cselekmény” cikkely alapján. A robbanás megrongálta a híd autópálya részét, egy lány megsérült, szülei pedig meghaltak. A hidat teljesen helyreállították, és október 14-én mind a négy sávon megnyitották a forgalmat.

Elolvasom a cikket