Boczkó Gábor: Jó eredmény, meglepetésekkel

„Bíztam abban, hogy három érem össze tud jönni, és lesz egy arany is, de nem tudtam előzetesen megnevezni, hogy azt ki vagy melyik csapat szerzi majd. Voltak favoritok a fejemben, de a vívásban már nem mindig ugyanazok tudnak nyerni” – kezdte összegzését a kapitány.

Mint mondta, bízott benne, hogy lesz egyéni érem, amit végül a harmadikként végző párbajtőröző Muhari Eszter tudott összehozni.

„Titkos favoritom volt. Rendkívül jól helytállt, a fiatal kora és olimpiai rutintalansága ellenére nagyon érett, nagyon jó vívással lett bronzérmes” – elevenítette fel.

Boczkó Gábor örült annak is, hogy az ugyancsak párbajtőröző Andrásfi Tibor bejutott a legjobb négy közé, ahol azonban „szerencsétlenségére kétszer egy tussal kikapott” az éremért zajló csatában.

Ami csalódottság érzését keltette benne, az „a négy favorit, klasszis”, Szilágyi Áron, Szatmári András, Siklósi Gergely és Koch Máté egyéni szereplése volt.

„Egyikőjük sem jutott be a legjobb nyolc közé. Hárman egyből kikaptak, Gergő egy kört ment és ott kapott ki. Ez, úgy gondolom, csalódás, ez nem kérdés. Ők voltak a potenciális egyéni érmesek” – hangsúlyozta.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy ők mind a négyen egy-két napon belül rendezték a gondolataikat és a csapatversenyben „mindannyian domináltak és jól vívtak”.

Az ezüstérmes férfi kardcsapat útját eleve nehéznek gondolta, már az olaszok elleni kezdést is, ráadásul meglepetésre az irániak jöttek utána. Ugyanakkor a dél-koreaiakkal szembeni döntőt megelőzően nem érezte azt, hogy a magyarok – akik tavaly az alapembereket tekintve ugyanilyen összeállításban legyőzték ázsiai ellenfelüket a világbajnoki döntőben – esélytelenek lettek volna. Ezzel együtt nem jött össze az aranyérem.

„Kár érte, de úgy éreztem, hogy emiatt nincs csalódás. Nagyon örülök, hogy azért ezüstérmes lett ez a csapat” – mondta a kapitány.

Az aranyérmes férfi párbajtőrözők útját sem látta előzetesen könnyűnek, sőt.

„Az volt a kulcsa a sikernek, hogy négy azonos képességű, nagyon jó vívónk, négy egykorú versenyzőnk van, akik már tíz éve együtt vívnak mindenféle korosztályban. Emellett rendkívül jó stratégia, taktika lett összerakva, nagyon sok videózással tudtuk az ellenfél reakcióit, támadásait, védekezéseit feltérképezni. A fiúk a saját önmegvalósításukat beáldozták a csapat érdekében. És mindenki maximálisan fegyelmezetten tartotta magát a taktikához” – fogalmazott.

Boczkó Gábor a női kardozók csapatversenye előtt úgy gondolta, hogy talán a legkönnyebb negyeddöntő a magyaroké, de ezt nem tudták bizonyítani, pedig szerinte „papíron is meg mindenképpen” erősebbek a japánoknál. Ráadásul egyéniben jól szerepeltek, ketten a nyolc közé kerültek, egyikük pedig azért nem, mert előzőleg magyar-magyar párharc volt.

„Ebből is látszik, hogy nincsenek sehol favoritok. Szomorúság ez a számunkra, mert a végére jöhetett volna egy csattanó, és akkor nem három érem van, hanem négy” – folytatta.

A két tőrözőről azt mondta, hogy Dósa Dániel gyors kiesése fájó, Pásztor Flóra nyolc közé jutása viszont „elég nagy eredmény”.

Szerinte a mostani magyar vívócsapatban – pár embert leszámítva – még minimum egy olimpia benne van, de inkább kettő. A férfi kardozókat leszámítva a többség fiatal. A harminc fölött járó kardozókról úgy vélekedett, esetükben „a fizikai regeneráció és a sérülések fogják meghatározni, hogy ez a csapat hogy fog tovább működni”.

„A srácok ki vannak csikarva, csak meg kell nézni, januártól mennyi sérülés volt, mindenkinek volt valamilyen, és ebből már csak több lesz. Igazából ez fogja eldönteni a folytatást. A szívük vinné őket, mert élmény olimpikonnak, élsportolónak lenni, sőt ha olimpiai érmes is vagy, ez újabb lökést tud adni” – mondta.

Boczkó Gábor szerint az, hogy a 12 egyéni indulóból öten voltak nyolcban, ketten négyben, jó eredmény, mint ahogy az is, hogy a három csapatból kettő érmes lett, az egyik aranyat, a másik ezüstöt nyert.

„Nyilván egy világbajnok női kardcsapatnak egy hatodik hely csalódás. De hát örök elégedetlenek lennénk, ha nem látnánk az eredményeket. Én azt mondom, hogy ez egy jónak értékelhető teljesítmény a csapat részéről, meglepetésekkel, negatív meglepetésekkel” – összegzett.

Elolvasom a cikket