Egyen halat, attól megnyugszik

A körülöttünk lévő világban az agresszió számos megnyilvánulását láthatjuk, a sértő szavaktól, fenyegetésektől és vádaskodásoktól kezdve, a fájdalom okozásán át egészen a gyilkolásig. Sajnos nemcsak felnőtteknél és serdülőknél, hanem egyre inkább kisgyermekeknél is találkozunk ilyen viselkedéssel. Valószínűleg nem kell hozzá senki, hogy meggyőzzük őket arról, hogy a társadalom számos szintjén jobb lenne, ha az agresszív viselkedést teljesen kiirtanák. Van remény arra, hogy ez végül is megtörténik.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az általánosan használt omega-3 étrend-kiegészítők csökkentik az agressziót, kortól és nemtől függetlenül. A kutatók azt szorgalmazzák, hogy a játszótértől a börtönrendszerig mindenhol alkalmazzák őket.

Dr. Adrian Raine, a Penn State egyetem neurokriminológusa elmondta:

„Úgy gondolom, hogy itt az ideje bevezetni az omega-3 pótlást az agresszió csökkentése érdekében, akár a közösségben, akár a klinikán, akár a büntető igazságszolgáltatási rendszerben. Az omega-3 nem egy varázspirula, amely megoldja az erőszak problémáját a közösségben, de eredményeink alapján meg vagyunk győződve arról, hogy reálisan segíthet.”

Ezeket az étrend-kiegészítőket mindenkinek szednie kellene

Az omega-3 zsírsavakat már régebben összefüggésbe hozták az erőszakos viselkedéssel. 2001-ben dr. Joseph Hibbeln, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) munkatársa közzétett egy tanulmányt, amely összefüggést talált a nagy mennyiségű halfogyasztás (amely gazdag omega-3 zsírsavforrás) és az alacsonyabb gyilkossági arány között. A következő évben az Oxfordi Egyetem tudósai olyan vizsgálatot végeztek, amelyben brit fogvatartottaknak vitaminokat, ásványi anyagokat és esszenciális zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőket adtak. A kutatók megállapították, hogy a táplálékkiegészítőket kapó rabok kevésbé voltak agresszívak és antiszociálisak.

A kutatók most azt akarták tesztelni, hogy az omega-3 zsírsavak az agresszió minden formájára hatásosak-e. A pszichológia ugyanis különbséget tesz a „reaktív” agresszió, azaz az érzékelt fenyegetésre vagy provokációra adott azonnali reakció, és a „proaktív” agresszió között, amely tervezést igényel.

Az omega-3 kiegészítéssel kapcsolatos szerény rövid távú hatást – amely a kutatók szerint az agresszió 30 százalékos csökkenésének felel meg – korcsoportok, nemek, kezdeti diagnózis, a kezelés időtartama és az adagolás tekintetében is megfigyelték. Érdekes módon az omega-3 mind a reaktív, mind a proaktív agressziót csökkentette.

De hogyan csökkentik valójában az omega-3 zsírsavak az agressziót? Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az agresszív és erőszakos viselkedésnek kognitív és neurokémiai alapja van. Az is ismert, hogy az omega-3 zsírsavak kulcsszerepet játszanak az agy szerkezetében és működésében, többek között szabályozzák a neurotranszmittereket és a génexpressziót, valamint csökkentik az agyi gyulladást.

Dr. Adrian Raine hozzáteszi:

„A gyermekeik agresszióját kezelni kívánó szülőknek tudniuk kell, hogy bármilyen más kezelés mellett egy-két extra adag hal hetente nem árthat, és minden bizonnyal nem is fog.”

A kutatók szerint az omega-3 zsírsavakat a meglévő pszichológiai és pszichiátriai kezelésekkel együtt kell alkalmazni.

Elolvasom a cikket