Ennyi lépést kellene tennie naponta, hogy ellensúlyozza a mozgásszegény életmódot

Az ülő életmód egyre gyakoribbá válik, és tudjuk, hogy összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás magasabb kockázatával, a rák és a cukorbetegség nagyobb kockázatával, valamint a várható élettartam csökkenésével. Ez a kockázat pedig alacsonyabb azoknál az embereknél, akik nagyobb napi lépésszámmal rendelkeznek és rendszeresen sétálnak.

Ülve? Jobb, ha felkel, és ennyi lépést tesz meg naponta

Több mint 72 ezer ember bevonásával készült tanulmány szerint minden egyes további lépés, körülbelül napi 10 ezer lépésig, a halálozás (39 százalékkal) és a szív- és érrendszeri betegségek (21 százalékkal) kockázatának csökkenésével járt együtt, függetlenül attól, hogy mennyi időt töltöttek ülve.

Korábbi tanulmányok összefüggést mutattak ki a napi több lépés megtétele és a halálozás és a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb szintje között, és külön tanulmányok a magas szintű mozgásszegény életmódot a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás fokozott kockázatával hozták összefüggésbe. Ez azonban az első olyan tanulmány, amely csuklón viselt eszközökkel objektíven mérte, hogy a napi lépések ellensúlyozhatják-e a mozgásszegény életmóddal járó egészségügyi kockázatokat.

Elolvasom a cikket