Ezért érdemes rendszeresen mogyorót rágcsálnunk

Magyar Tibor
2024. augusztus 3. szombat. 15:47

Általánosságban elmondható, hogy a mogyoró jelentős zsírforrás. És bár a zsírt általában az „egészségtelenséghez” kötik, a természetes zsírforrások adalékanyagok nélkül bizonyítottan pozitív hatással vannak az egészségre. A mogyoró bőséges zsírtartalmat és közel azonos mennyiségű szénhidrátot és fehérjét biztosít. Ráadásul gazdag E-vitamin- és B-vitaminban, valamint értékes kálium-, kalcium- és magnéziumforrás.

Egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmához kapcsolódóan a mogyoró csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Konkrétan a mogyoró az olajsav nevű MUFA-t tartalmazza. Az olajsav bizonyítottan csökkenti a „rossz” vagy LDL-koleszterint, miközben növeli a „jó” vagy HDL-koleszterint. A jól kezelt lipidprofil csökkenti a stroke és a koszorúér-betegség kockázatát. A megfelelő káliumbevitel szintén elősegíti a szív egészségét, mivel hiánya szűkületet okozhat az erekben, és így megemelkedik a vérnyomás.

A szív egészsége mellett az olajsav segíthet a vércukorszint vagy a cukrok szabályozásában is. Az ebben az egészséges zsírban gazdag étrend bizonyítottan szabályozza az éhgyomri vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet. Ahelyett, hogy a cukorbetegség kezelése során kizárólag a szénhidrát- és cukorfogyasztásra összpontosítanánk, a kezelésnek a teljes étrendre is irányulnia kell, beleértve az olajsavat és az egészséges zsírokat.

A kalcium jól ismert a csontok egészségében betöltött szerepéről. A laktózintoleranciával élő egyének azonban az állapotuk kezelése érdekében kiiktatják a tejet az étrendjükből. A mogyoróban található kalcium lehetővé teszi, hogy a laktózérzékenyek is hozzájussanak a csontokat erősítő ásványi anyaghoz.

A cöliákiában szenvedők számára a glutén kiiktatása az étrendből az egyetlen kezelés a kapcsolódó, kellemetlen gyomor-bélrendszeri tünetek csökkentésére. Sajnos azonban a glutén jól ismert összetevő, amely megtalálható az élelmiszerekben. Mivel a mogyoró természetes módon gluténmentes, kiváló alternatívát jelent a cöliákiával vagy gluténérzékenységgel élők számára.

Bár az E-vitamin nem tudja egymagában lassítani az öregedési folyamatot, de mindenképpen szerepet játszik benne! Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít felvenni a harcot a káros szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök által károsított sejtek nemcsak a krónikus betegségek kockázatát növelhetik, hanem veszélyeztetik a bőrsejteket és a fiatalságot is.

Elolvasom a cikket