Ha hideg, folyó víz alatt leöblítjük a nyers húst, akkor megszabadítjuk az esetleges húslétől vagy vértől, a rajta maradt csontszilánkoktól és a vákumos illattól – mondják azok, akik ki nem hagynák ezt a mozzanatot a főzés során. Aki viszont nem mossa, azzal indokolja mindezt, hogy a hőkezelés során úgyis minden baktérium elpusztul, lemosni azokat amúgy sem lehet, és elég csak a levegőn pihentetni egy picit a húst a felhasználás előtt. Esetleg leitathatjuk a húsról a felesleges nedvességet egy száraz papírtörlővel, másra nincs szükség.
Mosni vagy nem mosni?
Nos, ez a kérdés a mai napig megosztja a közvéleményt, nincs egyértelmű válasz rá, viszont van egy nagyon fontos dolog, amit mindenképp észben kell tartania annak, aki megmossa a nyers húst felhasználás előtt!
A mosással a húson lévő baktériumokat ugyan nem lehet teljes mértékben eltávolítani, erre csak az alapos hőkezelés képes, ellenben a húson lévő mikróbák átkerülhetnek a mosogatóba, a csaptelepre és a konyhapult környékére, és ott szép hosszú ideig is képesek életben maradni. Ezzel pedig komoly betegségeket is kockáztat, főleg a nyári melegben.
Ha mossa a húst, utána mindig alaposan takarítson!
Lehet, hogy ez sokak számára evidencia, ám nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a konyhai higiénia. Ha nyers hússal vagy hallal dolgozunk, nemcsak a késeket, a vágódeszkát és az edényeket kell alaposan elmosni, hanem a konyhapultot és a mosogatót, valamint annak környékét is. A hús mosásakor ugyanis szétfröcskölhet a víz, így a mosogató környékét is beszennyezheti, legyen szó akár a csaptelepről, a csempéről vagy az edényszárítóról.
Próbáljon kevéssé fröcsökölni
Érdemes a húst a mosogató aljánál tartani és gyenge vízsugár mellett átmosni, majd ha végzett, akkor teljesen kitakarítani a mosogatót.
Ahhoz, hogy minden baktériumot elpusztítson, alaposan takarítsa ki a mosogatót, beleértve az oldalát, a lefolyót és a szűrőt, a csaptelepet és a fogantyút, a mosogatószeres vagy kézmosós adagolót és a csepegtetőtálcát is. Ne hagyja ki a mosogató körül lévő csempét sem!
A takarításhoz használhat súrolószert, fertőtlenítő hatású tisztítószert, forró vízet, de akár bevetheti a két csodaszert, az ecetet és a szódabikarbónát is, ezek ugyanis nemcsak tisztítanak, de még a kellemetlen szagoktól is megszabadítják a mosogatót. A legvégső mozzanat pedig a szivacs alapos kimosása vagy kidobása legyen, ugyanis a mosogatószivacs igazi bacitanya lehet!