Mi történik a szervezettel, ha túl gyakran eszik tojást?

Vitaminok és ásványi anyagok

Minden egyes tojás 12 alapvető vitamint és további 96 százalék ásványi anyagot tartalmaz. Ezek nagyon hasznosak a terhes nők számára a magzat fejlődéséhez, a férfiak számára pedig a sperma minőségének javításához.

Segítenek a fogyásban

A főtt tojásról beszélünk. Laktató, így utána kevesebbet akar enni.

Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat

A szervezet 93,7 százalékban szívja fel őket (összehasonlításképpen: az egyik legjobban emészthetőnek tartott halfehérje 76 százalékban szívódik fel).
A tojássárgája lecitint is tartalmaz, amely táplálja az agyat és javítja a memóriát. A májnak is jót tesz. A tojássárgája emellett javítja a hangulatot és segít a fáradtság leküzdésében, valamint felelős a látásproblémák megelőzéséért.

Hány tojás jelenti a „túl sokat”

Egy adag tojás mindössze egy tojás vagy két tojásfehérje.
Az American Heart Association azt javasolja, hogy a napi tojásfogyasztást korlátozzuk egy tojásra. Különböző tényezők befolyásolhatják, hogy kinek mennyi tojás a túl sok. Ha szívbetegsége vagy cukorbetegsége van, beszéljen orvosával a legjobb személyes határérték meghatározásához.

A tojás meglehetősen magas kalóriatartalmú (1 nyers tojás 70-95 kcal), és 1 főtt tojás 5 g zsírt tartalmaz. Átlagosan napi 1800-2000 kcal-ra van szükségünk, és a teljes napi kalóriabevitel legfeljebb 35 százalékát ajánlott elfogyasztani, szem előtt tartva, hogy a zsírforrásoknak különbözőnek kell lenniük.

A túl sok tojás fogyasztásának mellékhatásai

Nagy mennyiségű koleszterin

Még mindig sok vita folyik arról, hogy a tojás emeli-e a koleszterinszintet.
A vérünkben lévő koleszterin nagy részét a máj termeli, és nem a táplálékkal vesszük fel. A tojás azonban nagy mennyiségű koleszterint tartalmaz. Általában a tojás a napi határérték 2/3-át tartalmazza. Ezért ajánlott hetente legfeljebb 3 alkalommal tojást enni.

Növeli a szívbetegségek kockázatát

Cukorbetegeknél a tojásfogyasztás kétszeresére növeli a szívroham és a stroke okozta halálozás kockázatát.
Egy félmillió kínai felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi legfeljebb egy tojás fogyasztása valójában csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.

A napi tojásfogyasztás és az étrendben lévő összkoleszterinszint növekedése a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás magasabb kockázatával jár együtt.

Hízhat

Ha a tojással tálalt kedvenc ételei közé tartoznak például a zsíros kolbászok a reggeli súlyt emelhet. Észreveheti, hogy súlya megnő, ha a magas kalóriatartalmú tojásos reggeli fogyasztása napi szokássá válik.
Az optimális egészség és testsúly érdekében próbáljon ki táplálóbb kiegészítőket, például friss spenótot, kockára vágott paprikát vagy paradicsomot.

Lehet, hogy több egészségtelen ételt eszik

Sokan vajban sütik meg a tojást, vagy magas zsír- és nátriumtartalmú feldolgozott húsokkal, például szalonnával vagy sonkával tálalják.
Így a tojással akaratlanul is többlet telített zsírt, nátriumot és kalóriát fogyaszthat. Ez a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához vezethet.

Elolvasom a cikket