Miért viszkethet a fejbőr?

Szirtes Györgyi
2024. augusztus 3. szombat. 17:05

Egyes betegségek hosszú távon kopaszodáshoz is vezethetnek, ezért nagyon fontos a kiváltó ok felismerése és a megfelelő terápia.

A fejbőr viszketése szinte bárkinél jelentkezhet. Leggyakrabban korpásodás okozza, amelynek hátterében állhat seborrhoeás dermatitis, gombás vagy bakteriális fertőzések, de a genetikai hajlam is szerepet játszik a kialakulásában.

A fejbőr viszketésének gyakori kiváltó okai lehetnek a seborrhoeás dermatitis, ami egy gyakori bőrbetegség, amelynek tünete a viszketés, a bőr gyulladása és érzékenysége, valamint a hámló, vaskos pörkkel fedett plakkok megjelenése, amelyek korpapikkelyekként válnak le a fejbőrről. A kiváltó okok között szerepelhet még a pikkelysömör, a gombafertőzés, a gyermekkori ekcéma, a fejtetű, a fejbőr sérülése vagy hajfesték allergia is.

A fejbőr viszketésének kevésbé gyakori oka lehet a migrén, a hegesedő allopécia, az övsömör, a férgesség, a haj hőkezelése, gyógyszerallergia, szorongás, kontakt dermatitis a hajfestéken kívül használt egyéb kozmetikumokra vagy a cukorbetegség is.

Ha korpásodást vagy a fenti tünetekhez hasonló elváltozásokat tapasztal saját vagy gyermeke fejbőrén, akkor forduljon mielőbb bőrgyógyászhoz vagy a háziorvoshoz.

Elolvasom a cikket