Milyen életkorban kell abbahagyni az alkoholfogyasztást a demencia megelőzése érdekében?

A tudományos kutatások szerint egyértelmű kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a kognitív hanyatlás, az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak fokozott kockázata között.

„A túlzott és tartós alkoholfogyasztás gyulladáshoz és stresszhez vezethet az agyban, ami hozzájárul az idegsejtek károsodásához, és idővel rontja a kognitív funkciókat. Az alkohol emellett megzavarja a tanulás és a memória szempontjából kritikus neurotranszmitter-rendszereket, ami növeli a kognitív hanyatlás kockázatát” – jegyezte meg a cikk.

Ezért az Usay Compare egészségbiztosító szakértői azt tanácsolják, hogy 65 éves korban gondoljuk át az ivási szokásainkat. Ez az életkori mérföldkő kritikus pillanatot jelent, amikor az alkohol agy egészségére gyakorolt kumulatív hatásai hangsúlyosabbá válnak, és megnő a demencia kialakulásának kockázata.

„Az alkoholfogyasztás az agy fehérállományának térfogatcsökkenésével jár, amely az agy különböző részei közötti jelátvitelért felelős. Ez a normál agyműködés károsodásához vezethet. A tartós, túlzott alkoholfogyasztás B1-vitamin (tiamin) hiányhoz vezethet. Emellett Wernicke-Korsakoff-szindrómát is okozhat, amely a rövid távú memóriát érinti” – tette hozzá a kiadvány.

Emellett sosem késő elkezdeni az agynak jótékony szokások kialakítását. Miközben korlátozza az alkoholfogyasztást, fontos, hogy olyan életmódot alakítson ki, amely táplálja a kognitív vitalitást.

Ebben segíthet a folyamatos testmozgás, az antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag, kiegyensúlyozott étrend, a szellemi tevékenységekben való részvétel és a társas kapcsolatok fejlesztése. Mindezek a dolgok hozzájárulnak agya ellenálló képességéhez, és csökkentik a demencia kialakulásának kockázatát.

„Tudni, hogy a kognitív egészség érdekében mikor kell búcsút inteni az alkoholnak, olyan döntés, amelyet egyesek számára nem lehet könnyelműen meghozni. Ha azonban hallgat a tudományos bizonyítékokra, és aktívan változtat az életmódján, élesebb elme és fényesebb jövő elé nézhet” – biztosít az Express cikke.

Elolvasom a cikket