Szamárpad

Gyurcsánynak természetesen hozzá kellett szólni az olimpia egyik legbotrányosabb történéséhez, ahhoz, hogy (biológiai) férfi indulhat a női ökölvívó versenyzők között. Nagyon higgadt akart maradni, mondhatni tárgyszerűen levezette, hogy ez így nem helyes. Enyje-bejnye Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), tessék rendet tenni.

A Ferenc által megsimogatott Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményben védte meg azt a párizsi női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, mivel a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tavaly kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt.

A 66 kilogrammos negyeddöntőben szombaton éppen Hámori Luca ellen ringbe lépő algériai Imane Helifről, illetve a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-tingről tavaly az IBA elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint XY kromoszómáik vannak.

Ugyanakkor a NOB most azt közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről, és kizárásuk önkényes volt.

Tetszenek érteni? Nem a sportolónőket érte agresszió, mert férfiakkal kell megverekedniük az olimpiai aranyért, hanem azokat, akik férfi létükre, magukat nőnek kiadva leállnak bokszolni a lányokkal. Vajon miért? Normális ember ilyet nem csinál. Ha mindenáron olimpiai aranyra vágyik, akkor induljanak el a (biológiailag) férfiak között. Mint biológiailag férfi a biológiailag férfival. Aztán verjék halomra egymást. Ja, csakhogy esetleg annyira nem tehetségesek, hogy ott sikereket érnének el? Nem tudnák kitenni otthon a vitrinbe az olimpiai érmet?

A párizsi olimpia sok furcsaságot produkált idáig, amit józan ésszel fel sem lehetett fogni. A kereszténységet kigúnyoló drag queen produkció a megnyitón, a szennyezett Szajnában való indulás triatlonban és a szabadvízi úszásban, a versenyzők verseny utáni lebetegedésével, amit kipihenni sem tudnak nagyon, mert az olimpiai faluban kartonpapírból készültek az ágyak.

És itt van ez a szörnyű bokszbotrány, amikor is Helif ellenében 40 másodperc alatt feladta a küzdelmet olasz riválisa, Angela Carini, akinek az első ütés után eltört az orrcsontja, s aki később nem volt hajlandó kezet fogni Heliffel, és igazságtalannak nevezte a helyzetet.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is megszólalt az ügyben, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot kritizálta. „Óvatosnak kell lennünk, hogy a diszkrimináció elkerülése érdekében ne tegyünk megkülönböztetést” „Az, hogy Angela visszalépett, még szomorúbbá tesz – folytatta. – Itt nem voltak egyenlő feltételek.”

A világ józanabbik része egyöntetűen felháborodott azon, hogy a párizsi olimpián két biológiai férfiként született „sportoló” versenyezhet a női bokszolók között.

A napokban azonban az egykori IBF-világbajnok ausztrál légsúlyú bokszoló nő, a Szőke Bombázó művésznevet viselő Ebanie Bridges is megnyilvánult, aki úgy véli, az említett „sportolók” valószínűleg szadisták lehetnek, és úgy vélte, hogy „kib@szott undorító”, hogy mindez a NOB támogatásával történik, és „beteg ez az egész.”

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportigazgatójával, hogy tisztázzák a párizsi olimpia női ökölvívótornáján Hámori Lucával negyeddöntőző, férfias külsejű algériai Iman Helif miatt kialakult helyzetet.

Hámori Luca ezt mondta: „Elindult a híresztelés, hogy ő fiú, két éve el is tiltották a világbajnokságon, amin nem lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is nagyon fiús. Ha valaki a Földön megengedte neki, hogy itt lehessen, valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány. (…) Nem kerültünk még szemtől szembe egymással, de nem érdekel, mindent megteszek a győzelemért, mert már az érem lesz a cél, amiért idejöttem.”

Mindezek ismeretében Gyurcsány Ferenc meditál. Nem rázza az öklét, nem háborodik fel, nem küldi a pokolba a NOB-ot, csak szelíden megjegyzi: „Mi lenne, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tenné a dolgát?”

Csak halkan megkérdem, mi lenne, ha Gyurcsány Ferenc egyszer úgy gondolkodna, ahogy a magyarok túlnyomó többsége? Lehet, hogy akkor nem kéne 14 éve kucorognia a politika szamárpadján?

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket