Veszélyes lenne a bazsalikom?

A virágzó bazsalikomot is megehetjük, csak nem lesz olyan finom – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írták, a nyár közepén a legtöbb bazsalikombokor virágozni kezd, ez pedig sok hobbikertészt elbizonytalanít a fogyaszthatóság megítélésében.

Minden része biztonságosan fogyasztható

„A közhiedelemmel ellentétben a bazsalikom virágai nem mérgezők, a növény minden része – beleértve a virágokat is – ehető” – olvasható a bejegyzésben.

Kiemelik ugyanakkor, hogy aki a virágzás idején nyersen fogyasztja a bazsalikomleveleket, az enyhén keserű és csípős ízt érezhet, emellett a fűszer aromája sem lesz olyan intenzív, ahogy azt megszoktuk. Főzés során azonban lebomlanak a keserű ízt adó anyagok, a hőkezelt ételeknek tehát nem lesz kellemetlen ízük.

Tippek és trükkök

Ha a bazsalikombokra virágozni kezd, vágja le a bimbóit, így a növény új hajtásokat és leveleket hoz majd. Ahhoz azonban, hogy késleltesse a virágzást, nem elég csupán a leveleket leszednie. Rendszeresen vissza kell vágnia, a hajtások tetéjét 3-5 centiméterrel.

Ám amikor a bazsalikombokor teljesen kivirágzott, akkor már ez sem segít rajta. A növény ezt követően ugyanis már nem hoz új hajtásokat, és lassan elhal.

Elolvasom a cikket