Zelenszkij befejezné

„Ezek azok a lehetőségek, amelyek Ukrajnát a világ figyelmének középpontjában hagyják, amelyek növelik az államunk, népünk támogatását, amelyek valóban hatékonyan biztosítják az ukrán szükségleteket, és a legfőbb szükséglet – a háború tisztességes befejezése a lehető leghamarabb” – mondta.

Korábban Zelenszkij a brit televíziónak adott interjújában elismerte a béketárgyalások lehetőségét az orosz képviselőkkel, még ha Vlagyimir Putyin elnökről van is szó. Ugyanerről a kérdésről beszélt Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter is kínai látogatása során. Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte, egyelőre nem világos, hogy mi áll a szavak mögött, és meg kell várni a konkrét lépéseket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek között szerepel a Krím, a donyecki, a luhanszki, a herszoni és a zaporizzsjai régió státuszának orosz régióként való elismerése, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megerősítése, demilitarizálása és nácítlanítása, valamint az oroszellenes szankciók feloldása. Az ukrán fél elutasította a kezdeményezést. Putyin azt is megjegyezte, hogy Zelenszkij hivatali ideje lejárt, és legitimitását semmilyen módon nem lehet helyreállítani. Az orosz államfő sajtótitkára, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy Putyin nem utasította el a tárgyalások lehetőségét Ukrajnával, mert ott más legitim hatóságok is vannak.

Elolvasom a cikket