A NOB elismerte, hogy hivatalos értesítést kapott Helif Y-kromoszómájáról

A NOB szóvivője, Mark Adams ismét védelmébe vette az algériai Helifet és a tajvani Lint, és a az IBA-t ostorozta a sajtótájékoztatóján.

Adams botrányosnak tartja, hogy azért ellenőrizték a nemiségüket, mert gyanú merült fel azzal kapcsolatban, hogy genetikusan nem nők.

„Aligha kell mondanom, hogy ha minden sportolóval szemben bármilyen gyanú alapján elkezdünk eljárni, akkor nagyon rossz úton járunk” – mondta, és bármiféle tesztelést teljes egészében elutasított.

„Egy egész sor oka van annak, hogy miért nem foglalkozunk ezzel” – mondta Adams. „Részben a titoktartás miatt. Részben orvosi kérdések. Részben az, hogy eleve nem volt alapja a tesztnek. Részben pedig az ilyen jellegű adatmegosztás is erősen szabályellenes, méghozzá nemzetközi szinten.”

„Az egész folyamat hibás” – tette hozzá. „A teszt koncepciójától kezdve azon át, hogy hogyan osztották meg velünk a teszt eredményét, egészen addig, ahogyan a tesztek nyilvánosságra kerültek, annyira hibás, hogy lehetetlen vele foglalkozni.”

Az IBA azt állította, hogy Helif és Lin „nem feleltek meg az előírt, szükséges alkalmassági kritériumoknak, és úgy találták, hogy versenyelőnyben voltak más női versenyzőkkel szemben”.

Az AP kiemelte, hogy a szervezet „orosz dominanciájú” és példátlan büntetésnek nevezte, hogy az IBA nem engedte tovább nők között versenyezni a két sportolót, akik genetikusan nem nők.

Adams megerősítette, hogy a NOB kapott egy levelet az IBA-tól, amely a 3 Wire Sports honlap beszámolója szerint Helifre és Linre vonatkozott, és amelyet – állítása szerint – tavaly júniusban küldtek el az olimpiai szervezőknek.

Adams nem kívánt a levél tartalmáról beszélni, de megismételte: „Ezek a tesztek nem legitimek”.

„Valóban volt egy levél” – mondta. „Nem fogok a sportolók egyéni intim részleteiről beszélni, nyilvánosan, ami szerintem eléggé szégyenletes azok számára, akik kiszivárogtatták ezt az anyagot. Őszintén szólva, szörnyű lehet ilyen helyzetbe kerülni.”

Thomas Bach NOB-elnök szombaton politikai indíttatású „kultúrharcnak” nevezte azt a botrányt, ami abból kerekedett, hogy egyesek nem elégednek meg azzal, ami Helif és Lin útlevélbe van írva, és megkérdőjelezik női mivoltukat, miközben a két sportoló nőnek tartja magát.

Elolvasom a cikket