Az Oktoberfesten márpedig nem lesz alkoholmentes sátor

A dpa szerint az alkoholmentesség az új trend – még a müncheni Oktoberfesten is. Bár a fesztivál a söréről híres, tavaly a víz is nagy sikert aratott. Az alkoholmentes sör iránti kereslet enyhén nőtt, és négy százalék körüli volt – mondta Peter Inselkammer, a Wiesn szóvivője.

A németek egy főre jutó fogyasztása tavaly 88 liter sör volt, ebből valamivel kevesebb mint 8 liter volt alkoholmentes – számolta ki nemrég a Német Sörfőzők Szövetsége.

Holger Eichele, a sörfőzők szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a németországi alkoholmentes sör egyre inkább exportsikerré válik – különösen keresett az uniós országokban és az Egyesült Államokban.

Az Oktoberfest szervezői azonban szkeptikusak. Egy külön sörkert a Wiesn-en, ahol csak alkoholmentes italokat szolgálnak fel, mint amilyen most nyílt Münchenben a főpályaudvar közelében, elképzelhetetlen, a vezetőség nem támogatja ezt az ötletet.

„A helyes bajor kifejezés az lenne: So a Schmarrn!” – mondta egyikük. A sörkertekben senkit sem kényszerítenek alkoholfogyasztásra. És van alkoholmentes kínálat is, tette hozzá Inselkammer.

„Az emberek tavaly nem az alkoholmentes sörre, hanem inkább más alkoholmentes italokra tértek át” – hivatkozott a fogyasztói magatartásra. A Spezi, a limonádé és az almás fröccs eladása jelentősen nőtt.

Az Oktoberfestet 2024-ben szeptember 21. és október 6. között rendezik meg.

Elolvasom a cikket