Csak 2018-ban állították ki Imane Helif női papírjait

Helifet a Nemzetközi Boksz Szövetség (IBA) tavaly kizárta a világbajnokságról, mivel túl magas volt a tesztoszteronszintje, és a verseny közben végzett vizsgálatok azt is megállapították róla, hogy Y kromoszómája van, vagyis a külső nemi jellegek megléte ellenére férfi.

Az Olimpiai Bizottság (NOB) érvelése szerint azonban az útlevele szerint nő, és a ötkarikás játékok szervezőinek ennyi elég is volt ahhoz, hogy a ringbe engedjék biológiai nőket püfölni.

A Ripost most azt írja, hogy Helif születési anyakönyvi kivonatában, amely alapján az útiokmányát megkapta, valóban az áll, hogy „nő”, ám a dokumentumot csak 2018 szeptemberében állították ki, mintegy 19 évvel a sportoló születése után, a bokszkarrierje kezdetén.

Erre úgy jöttek rá, hogy az India Express munkatársai meglátogatta Algériában Helif apját, aki a gyermeke körüli botrányon felháborodva a kamera előtt megmutatta a születési anyakönyvi kivonatot, és azt mondta:

„Remélem, érmet nyer Párizsban. Az Imane elleni támadás nem igazságos. Ő egy olyan lány, aki szereti a sportot. Ez a mi hivatalos családi dokumentumunk. 1999. május 2., nő. Ez a dokumentum nem hazudik… Azok az emberek, akik hazudnak és kampányolnak Imane ellen, Isten ellenségei.”

A férfi állításával egyetlen probléma van: a bizonyítványon a „Kiállítás dátuma” rovatban ez áll: „2018/04/01”. És a dokumentumon egy piros bélyegző is látható, alatta pedig jól felismerhető a 2018-as évszám.

Elolvasom a cikket