Egy bevált, természetes, otthoni megoldás reflux ellen

Magyar Tibor
2024. augusztus 4. vasárnap. 10:35

A gyakori savas refluxban szenvedők alternatív és kiegészítő gyógyszerekhez, például a gyömbérhez fordulhatnak, hogy megpróbálják kezelni a tüneteiket. A gyömbér savas refluxra való alkalmazásával kapcsolatban azonban ellentmondásos eredmények születtek.

A savas reflux egy gyakori probléma, amely akkor jelentkezik, amikor a gyomortartalom a gyomorból a nyelőcsövön, azaz a táplálékcsövön keresztül visszaáramlik a torokba.

A savas reflux okozhat gyomorégést, égő érzést a mellkasban, amely a torok felé emelkedik. Emellett a gyomortartalom felböfögését a torokba és a szájba, amely savas ízű lehet.

Ha a vény nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszerek nem csökkentik jelentősen a tüneteket más megoldást kell keresni. Egyesek azt állítják, hogy a gyömbér segít csökkenteni a savas refluxhoz kapcsolódó tüneteket.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a gyömbér fokozza a gyomor-bélmozgást és gyorsítja a gyomor kiürülését.

Az emberek gyakran használnak gyömbért a hányinger csökkentésére. A kutatások szerint a gyömbér napi 1500 milligramm körüli adagja a terhességgel összefüggő hányinger és hányás csökkentésére is alkalmas.

Egy 2019-es tanulmány szerint előrehaladott rákbetegségben szenvedő betegeken napi 1650 mg gyömbér 14 napon át történő szedése javította a hányingert, az emésztést és a refluxot.

A gyömbér állítólag több mint 100 vegyületet tartalmaz, többek között gingerolt, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyömbérben található vegyületek számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Többek között antioxidáns tulajdonságokkal, amelyek megakadályozhatják vagy lelassíthatják a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Gyulladáscsökkentő hatása is lehet, amely segíthet a gyulladások kezelésében a szervezetben. Egyesek szerint rákellenes, azaz olyan tápanyagokat tartalmazó élelmiszer, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát. Antivirális. azaz vírusellenes, ami a vírusok ellen védelmet nyújt. Szív- és érrendszer védelmi tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek megakadályozhatják a betegségek kialakulását, de megakadályozhatja a légzőszervi megbetegedések kialakulását is.

A gyömbér tulajdonságai különböző egészségügyi állapotokon segíthetnek. További kutatásokra van azonban szükség annak meghatározásához, hogy milyen hatásai vannak, és milyen dózisban.

A gyömbérgyökér teljes értékű élelmiszer. Az emberek meghámozhatják, majd felszeletelhetik vagy lereszelhetik, hogy főzéskor felhasználhassák. Nyersen is fogyasztható, vagy fűszerként használható currykben, levesekben és salátaöntetekben. Az emberek gyömbérteát készíthetnek a gyökér összetörésével vagy aprításával forró vízben áztatva. Por formában is használható étrend-kiegészítőként, gyümölcslevek vagy turmixok ízesítésére, sütéshez, vagy cukorkaként megfázás és torokfájás esetén.

De talán jelenleg a legegyszerűbb felhasználási módja a limonádé. Elég naponta egy liter keveréket készíteni, amihez egy hüvelykujjnyi szeletelt vagy reszelt gyömbért adva ízletes üdítőt készíthetünk. Ehhez csak egy kancsóra, egy darab gyömbérre, egy liter vízre és ízesítő hozzávalókra van szükségünk. Aki nem szeretne cukrot adni a limonádéhoz az más gyümölcsöt vagy cukormentes szörppel is ízesítheti a keveréket. Miután végeztünk az összeállítással egy órára tegyük hűtőbe, majd fogyaszthatjuk is. Azonban érdemes megjegyezni, hogy mint minden természetes gyógymód ez sem rögtön hat, így érdemes rendszeresen, hosszabb ideig beiktatni a napi rutinunkba a gyömbéres limonádé fogyasztását.

Elolvasom a cikket